ALBASAT
Actualitate Nisporeni Societate

Ambasadorul UE Jānis Mažeiks examinează progresul proiectului de eficiență energetică la spitalul raional Nisporeni

Astăzi, Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, a efectuat o vizită de documentare la Spitalul Raional Nisporeni în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”. Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

Prin intermediul PNUD, Uniunea Europeană investește 500 mii de euro pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu o capacitate totală de 600 kW pe acoperișurile a cinci spitale, amplasate în raioanele Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași. Aceste măsuri vin în contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova și a costurilor ridicate suportate de instituțiile medicale.

La Nisporeni, în cadrul acestui proiect, au fost instalate 242 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 140 kW. Implementarea acestor panouri fotovoltaice a fost posibilă cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

Proiectul are un buget total de 13 milioane de euro și vizează nu numai instalarea panourilor fotovoltaice în gospodării casnice și spitale, ci și schimbarea sistemelor de încălzire centralizată în blocurile de locuințe cu sisteme de distribuție pe orizontală, mult mai eficiente din punct de vedere energetic.

În plus, programul sprijină transpunerea celui de-al treilea pachet energetic al Uniunii Europene în legislația națională, precum și implementarea unor directive și regulamente ale pachetului „Energie curată pentru toți europenii”. Aceste măsuri sunt esențiale pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor, promovarea surselor regenerabile de energie și asigurarea unei bune guvernări în domeniul energetic.

Vizita Ambasadorului UE Jānis Mažeiks la Spitalul Raional Nisporeni subliniază angajamentul Uniunii Europene față de sprijinirea Republicii Moldova în gestionarea crizei energetice și promovarea unei abordări durabile în domeniul energiei.

Related posts

Biblioteca Națională a desemnat formatorii anului 2019

Albasat

Sătenii din Şendreni cer socoteală primarului cu privire la renovarea drumului central

Albasat

Restricții privind activitatea piețelor, restaurantelor și a centrelor comerciale

Albasat

Leave a Comment