ALBASAT
Societate

Aplicația TAMA – un instrument de identificare și raportare a zonelor poluate cu deșeuri

Cetățenii vor putea identifica zonele poluate cu deșeuri și vor putea sesiza autoritățile despre ele prin intermediul aplicației TAMA (Trash Alert Mobile Application). Aceasta a fost creată în cadrul proiectului CRoCuS (Cleaner Rivers – Cleaner Seas) și urmează să fie prezentată pe 20 decembrie, de Ziua Solidarității Umane de către asociația WiSDOM.

Într-o conferință de presă la IPN, Nadejda Andreev, președinta asociației obștești Femeile în dezvoltarea durabilă a Moldovei (WiSDOM), a spus că cu ajutorul aplicației este posibil de a identifica rapid locuri poluate și de a trimite sesizări autorităților. De asemenea, este posibilă identificarea companiilor de reciclare și recepționare a noutăților despre evenimente de salubrizare.

Nadejda Andreev, doctor în științe biologice, a menționat că un mare interes pentru această aplicație a fost manifestat din partea reprezentanților instituțiilor de învățământ. Însă, din păcate, mai rezervate sunt autoritățile publice locale, care nu doresc să-și asume o responsabilitate în plus. Președinta WiSDOM mizează totuși pe o responsabilitate mai mare, în special din partea administrațiilor din localitățile rurale.

„Sistemul de colectare este pus la punct mai bine în orașe – municipiu Chișinău, Bălți etc. Și avem un mare dezastru în localitățile rurale unde avem gunoiști autorizate sau neautorizate, unde toți duc, chiar și în mod centralizat gunoiul”, a mai spus Nadejda Andreev. În opinia sa, sunt necesare măsuri pentru că malurile râurilor, zonele forestiere sunt împânzite de deșeuri din plastic.

În cadrul evenimentului de prezentare a aplicației, participanții vor învăța cum să transmită o sesizare despre o problemă de deșeuri, cum să ofere feedback asupra serviciului de colectare a deșeurilor. De asemenea, vor învăța să identifice companii de reciclare și să primească noutăți despre diferite evenimente legate de salubrizare.

Prezentarea aplicației va avea loc pe 20 decembrie, de Ziua Solidarității Umane, începând cu ora 14.00, la Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Proiectul CRoCuS este implementat în cadrul unui parteneriat din care fac parte Fundația Earth Forever din Bulgaria, Asociația obștească WiSDOM și asociația obștească Ecotox din Moldova, Mama-86 Nova Kahovka din Ucraina și Primăria Oancea din România. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în cadrul Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020.


Related posts

Maia Sandu va participa la București la o întrevedere trilaterală cu Klaus Iohannis și Olaf Scholz

AlbasatTV, Nisporeni

Еще две женщины скончались от COVID-19

Albasat

Mai mulți parlamentari de la Chișinău au semnat în memoria Reginei Elisabeta a II-a

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment