ALBASAT
Разное

AU FOST COMEMORATE VICTIMELE CATASTROFEI DE LA CERNOBÎL

Memoria catastrofei de la Cernobîl este şi astăzi vie. Zeci de nisporeneni au comemorat victimele tragicului eveniment şi au depus flori  la monumentul eroilor. La miting au participat autoritățile locale si participanții la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare.

 ”În anul 2006, în raionul Nisporeni  la evidenţă  erau 41 de participanţi la lichidarea  catastrofei de la Cernobîl, astăzi alături de noi sunt 30 de persoane,  care mai deapănă amintirile despre acea perioadă. Încă mulţi ani înainte,  rezultatul de la Cernobil  va fi simţit şi resimţit  de noi, de urmaşi şi de urmaşii, urmaşilor noştri.” a mentionat  Ion ŢUGULEA,  vicepreşedintele raionului Nisporeni.

   Ion Grigor  a participat la lichidarea consecințelor catastrofei în Cernobîl. El este considerat un adevărat erou şi a fost decorat cu mai multe medalii.

”Aş vrea să spun că acest monument,  este un monument nu de glorie dar un monument de amintire  la toate care s-au intimplat la acea vreme, la care oamenii făcînd experimente  au scăpat de sub control  experimentele aceste nucleare.’‘ sustine  Ion Grigor preşedinte „Uniunea Cernobîl”, filiala Nisporeni.

 Participanţii la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare spun că nu vor uita niciodată prin ce au trecut.

„La lucrările de lichidare a consecinţelor de la Cernobil  au fost indreptate imense  surse umane, peste 850 de mii de   oameni din toată Uniunea, peste 3550 de  cetăţeni din Republica Moldova, de pe ambele maluri ale bătrînului Nistru.  De asemenea, au  luat parte la lichiderea acestor  consecinţe  la momentul de faţă, cu mare părere de rău 1444 de oameni  de pe ambele maluri ale Nistrului  ne-au părăsit şi au plecat in  lumea de veci, in prezent din 3550 de oameni  au rămas 2065 de oameni.” a mentionat Tudor Căpăţinăpreşedinte „Uniunea Cernobîl”, Moldova.

La lichidarea urmărilor avariei de la Cernobîl au participat  peste 3.500 de moldoveni. În viață mai sunt doar 2065, majoritatea dintre ei având dizabilități. În 1986, aproape 600.000 de oameni au intervenit pentru lichidarea consecinţelor avariei, fără echipamente de protecţie. Zeci de mii dintre aceştia au murit deja, iar alţii s-au îmbolnăvit din cauza radiaţiei la care au fost expuşi.

 

Leave a Comment