Cele mai valoroase acțiuni de promovare și apărare a drepturilor omului în Republica Moldova au fost apreciate la Gala Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2023. Competiția din anul curent a inclus premiul pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului la nivel național sau local, premiul pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului în sprijinirea răspunsului la criza refugiaților. De asemenea, ONU a înmânat premiul pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului prin implicarea activă în promovarea participării tinerilor, transmite IPN.
Coordonatorul rezident al UN Moldova, Simon Springett, a menționat că din anul 2004, cu excepția a unui sau doi ani, Națiunile Unite din Republica Moldova au celebrat acțiuni extraordinare ale organizațiilor sau ale persoanelor fizice întreprinse în vederea drepturilor omului. „Cei care apără drepturile omului, organizațiile societății civile, joacă un rol crucial în contextul respectului drepturilor omului. Noi am văzut cooperări dintre autoritățile centrale, locale și organizațiile societății civile. Am văzut livrarea unor servicii de calitate, am văzut atenția specială care a fost acordată persoanelor vulnerabile din societățile noastre. Am văzut, de asemenea, activiști civici care și-au făcut vocea auzită, cei care au promovat egalitatea și nediscriminarea și multe alte lucruri. Cei care apără drepturile omului sunt oameni care își asumă o responsabilitate mare”, a declarat coordonatorul rezident al UN Moldova.
Deputata în Parlamentul Republicii Moldova, secretar al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, Angela Munteanu-Pojoga, a menționat că inițiativa de a încuraja și a promova acțiuni inovative și creative în domeniul protecției drepturilor omului este extrem de importantă. „An de an, la 10 decembrie, Declarația Universală a Drepturilor Omului ne amintește că recunoașterea drepturilor egale și inalienabile ale tuturor membrilor familiei umane constituie fundamentul libertății, dreptății și, în final, păcii în întreaga lume. De aici reiese că instituțiile statului, instituțiile internaționale, instituțiile de drept și societatea civilă pas cu pas reușesc cu succes să construiască un viitor bazat pe valorile noastre comune ale egalității și ale demnității umane. Respectarea drepturilor omului este în interesul nostru al tuturor, fiecare dintre noi poate și trebuie să acționeze în viață de zi cu zi pentru a apăra drepturile oamenilor în jurul nostru”, a spus Angela Munteanu-Pojoga.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a opiniat că cea mai importantă sursă de risc pentru drepturile omului este faptul că „noi, de cele mai multe ori, nu spunem lucrurilor pe nume și nu ne apucăm de problemele structurale”. Alexei Buzu și-a exprimat speranța că în acest an ministerul pe care îl conduce, Guvernul „a întors un pic pagina” atât pe problema violenței asupra fetelor și femeilor, cât și asupra problemelor legate de sărăcia copiilor, persoanelor cu dizabilități. „Eu mă bucur foarte mult că cetățenii Republicii Moldova, colegii mei din societatea civilă în momente de criză au făcut față și au ajutat refugiații din Ucraina, au ajutat comunitățile vulnerabile, persoanele cu dizabilității, copiii care se află în situații de risc”, a comunicat ministrul.
Organizațiile și persoanele individual nominalizate și autonominalizate în acest an au fost evaluați conform mai multor criterii: impactul asupra drepturilor omului, inovație, creativitate, dedicație, curaj în abordarea temelor dificile, profesionalism și conformare cu cele mai înalte standarde de etică.
Premiul pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului la nivel național sau local s-a acordat Centrului Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii. Cea de-a doua câștigătoare a premiului pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului la nivel național sau local este Angelica Frolov, activistă LGBT. Premiul pentru realizări remarcabile în sprijinirea răspunsului la criza refugiaților este oferit Asociației Tinerilor cu Diabet DIA. Premiul pentru realizări remarcabile și implicarea activă în promovarea participării tinerilor s-a acordat Fondului pentru tineri Bălți și Sîngerei.
Cea de-a 17-ea ediție a Galei premiilor ONU pentru drepturile omului a fost organizată în preajma Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, marcată în întreaga lume pe 10 decembrie.
- Official exchange rate for date 27.11.2024
- Cursul valutar oficial la 27.11.2024
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu