La 17 februarie curent, la Ungheni, în sediul Bibliotecii Publice Raionale ,,Dimitrie Cantemir’’ a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului ,,Cum economisim energia?’’.
Evenimentul a fost organizat de către membrii Celulei de Comunicare de Criză Ungheni, care constituie un Proiect pilot pentru Republica Moldova lansat de Asociația Presei Independente în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie (Germania).
La festivitate au fost prezente Cristina Bobârcă, Șefa Departamentului Instruiri și Dezvoltare Organizațională din cadrul Asociației Presei Independente, și Cristina Leva, Ofițer de proiecte, Deutsche Welle Akademie (Germania), care au fost și membre ale echipei de jurizare.
Cristina Bobârcă și Cristina Leva i-au salutat și i-au felicitat pe participanți, mulțumindu-le atât lor, cât și celor ce i-au ajutat la realizarea lucrărilor. De asemenea a fost enunțată ideea că prin implicarea copiilor la astfel de activități, are de câștigat întreaga comunitate.
Cristina Bobârcă: ,, Vă felicit pe toți: și pe cei care sunteți aici, și pe cei care n-au reușit să ajungă la acest eveniment. Vă mulțumim vouă și profesorilor, și celor care v-au ajutat să realizați aceste lucrări, și părinților, căci v-ați sfătuit cu mama, cu tata, cu frații, cu surorile și asta, sunt sigură, a adus la aceea ca să înțelegeți mai bine cum stă treaba cu economisirea’’.
Cristina Leva: ,,Vreau să salut acum pe toți participanții la concurs și pe voi, pentru că ați avut curaj, v-ați implicat și v-ați automotivat să creați cât mai interesant și mai convingător. Nu neapărat pentru premii, deși fiecare vrea să câștige și nu poate toată lumea să câștige, dar vreau să spun altceva – că iată este important să participați, dar ideea noastră, a adulților, este că prin voi întreaga comunitate are de câștigat’’.
Cu un cuvânt de felicitare a venit și directoarea bibliotecii, doamna Nadejda Mihai.
În discursul său, directoarea a apreciat dorința participanților la concurs de a avea o planetă sănătoasă, astfel asigurându-se și sănătatea oamenilor: ,,Stimați participanți, permiteți-mi să vă felicit cu evenimentul de astăzi . Am fost și eu implicată în această inițiativă, în acest proiect, împreună cu colega mea, îi mulțumesc pentru că a dat curs la o inițiativă foarte frumoasă și mă bucur că astăzi avem atâtea fețe frumoase și copii care doresc să aibă o planetă sănătoasă și să fie și ei sănătoși și raționali ca să înțeleagă ce înseamnă să economisim’’.
Activitatea a fost moderată de Aliona Manciu, membră a Celulei de Comunicare de Criză Ungheni.
Participanții, 62 la număr, au fost elevi din clasele gimnaziale ale instituțiilor de învățământ din orașul și raionul Ungheni. Aceștia au fost împărțiți în două categorii de vârstă, concurând la secțiunile Eseu și Poster.
Cei prezenți la premiere, elevi, profesori, părinți, bibliotecari au asistat și la un program artistic prezentat de elevii Școlii de Muzică din Ungheni
După programul artistic, elevii prezenți au participat la o scurtă activitate interactivă în care au răspuns la unele întrebări cu referință la tema generală, prezentând idei din lucrările pe care le-au realizat.
Aliona Manciu: ,,Cum credeți, care ar fi un sfat, cum să economisim energia electrică?’’
Elevii: ,,Să înlocuim becurile cele vechi cu cele noi; Să folosim panourile solare; Să stingem lumina, când ieșim din cameră’’.
Apoi a urmat premierea. Echipa de jurizare a desemnat câte un câștigător pentru locurile 1, 2 și 3 la ambele probe și categorii de vârstă. Pentru locurile premiante s-a oferit câte un vaucer în valoare de 500, 400 și respectiv 300 de lei, câștigătorilor oferindu-li-se posibilitatea să procure rechizite școlare. Toți participanții au beneficiat de pachete cu surprize din partea organizatorilor. De asemenea aceștia au avut parte și de un mic fourchette, astfel având oportunitatea să comunice și să se împrietenească.
Participanții s-au bucurat de timpul petrecut alături de semenii lor, iar învingătorii au fost îndelung aplaudați.
Câștigătoarele în concurs au subliniat ce au învățat din participarea în această activitate.
Olga Toloacă: ,,Am avut această experiență frumoasă, am participat la concursul de eseuri. Acest concurs m-a învățat că trebuie să citim mai mult din cărți, astfel aflăm cum putem economisi energia’’.
Mihaela Șișcanu: ,,Sunt de la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri’’ din municipiul Ungheni, din acest proiect am înțeles că este foarte important să protejăm natura și este foarte benefic ca noi să utilizăm energia electrică la o necesitate. Este foarte important să petrecem timpul cu părinții noștri, cu rudele noastre, dar să nu utilizăm telefonul sau televizorul’’.
Organizatorii s-au pronunțat unanim în raport cu reușita evenimentului.
Aliona Manciu a spus că și în ziua de decernare a premiilor s-au adresat elevi doritori de a participa la concurs. Dânsa a mulțumit celor ce s-au implicat astfel, încât evenimentul a fost organizat frumos și memorabil: ,,Eu consider că a fost un concurs destul de reușit, copiii s-au implicat la maxim. Principalul este că ei au fost motivați pentru efortul pe care l-au depus. Am fost surprinși când și astăzi au mai venit copii și ne-au întrebat dacă se mai poate de participat la concurs. Mulțumesc mult colegelor mele din teritoriu, ele m-au ajutat pentru buna organizare a evenimentului, dar, nu în ultimul rând, gazdei – Bibliotecii Publice Raionale ,,Dimitrie Cantemir’’ Ungheni, datorită căreia astăzi avem ce avem, partenerilor noștri, care au asigurat întreaga armonie din această instituție’’.
Membra Celulei de Comunicare de Criză Elena Burlacu a relevat importanța conștientizării subiectului menționat, subliniind că ajutând planeta, ne ajutăm pe noi: ,,Evenimentul de astăzi a reușit să adune rezultatele elevilor care s-au implicat în acest concurs. Scopul nostru nu a fost doar să trezim curiozitatea elevilor, atât la eseuri, cât și la desene, ci să arătăm că se poate frumos de transmis acest subiect. Este foarte important să conștientizăm cu toții cât de mult o să ne ajutăm pe noi, ajutând planeta, economisind energia și nu doar energia electrică. De aceea ne-a reușit, pentru că ei sunt viitorul nostru și ei au încercat, prin eseurile și desenele lor, să transmită un mesaj puternic, care sper să ajungă la maturi’’.
Directoarea Bibliotecii Publice Raionale ,,Dimitrie Cantemir’’ Ungheni, doamna Nadejda Mihai a mulțumit participanților și partenerilor și a amintit despre rolul bibliotecii, ca instituție culturală, în viata comunității: ,,Noi, ca gazda evenimentului de astăzi, aducem sincere mulțumiri partenerilor noștri care au fost alături de toți participanții. Ne bucurăm mult că tânăra generație e foarte deschisă și cu inițiative. Toate evenimentele au loc aici, la bibliotecă. Suntem deschiși pentru toți partenerii și suntem recunoscători pentru că ne susține ideile și tânăra generație, care tinde spre perfecțiune, spre cunoaștere. Biblioteca este de fapt acea instituție care promovează cartea, ca să-i motivăm pentru alte inițiative, ei trebuie să lectureze mult, nu în zadar am sărbătorit Ziua Națională a Lecturii, unde au fost la fel de activi, ingenioși să cunoască, să citească și cred că și la alte concursuri vor veni, pentru că vor lectura, vor cunoaște mult mai mult’’.
Cristina Leva, Ofițer de proiecte, Deutsche Welle Akademie (Germania) a expus ideea că trebuie să existe comunicare eficientă între generații, iar discuția despre folosirea eficientă a energiei trebuie să continue dincolo de pereții instituțiilor publice: ,,Pentru noi este o mare bucurie să vedem atâția participanți și împreună cu colegii din Celula de Comunicare de Criză să îi premiem pe cei care au fost, poate, cei mai inspirați și mai activi. La DW Akademie (Germania) este foarte important ca discuția să continue dincolo de pereții școlii în care se predă. Este foarte important ca și tânăra generație să se implice și să ducă mesajul acasă, să existe o comunicare dincolo de generații și să înțeleagă mai bine, atât adulții, cât și copiii cam ce înseamnă problema asta cu care ne confruntăm, pentru că este o criză și adesea nu știm cum arată o criză. Iată, copiii acum ne-au arătat atât criza, cât și posibilele soluții’’.
Cristina Bobârcă, Șefa Departamentului Instruiri și Dezvoltare Organizațională din cadrul Asociației Presei Independente, a concluzionat referitor la premierea ce a avut loc, accentuând că tânăra generație cunoaște bine problema și eventualele soluții: ,,Astăzi, la Ungheni, am premiat mai mulți copii, atât din oraș, cât și din localitățile vecine, care , în felul lor mai simplu, mai colorat, prin desene, prin texte, prin eseuri au încercat să explice, să ne arate cum putem să economisim energia și mi-a plăcut foarte mult că mulți copii au avut o abordare diferită, mai originală. Ei cunosc despre eoliene, de exemplu, ei cunosc despre panouri fotovoltaice, ei cunosc despre energia verde și ăsta este un lucru foarte bun. Acest concurs organizat de Celula de Comunicare de Criză Ungheni în parteneriat cu DW Akademie ˝(Germania) ne-a inspirat foarte mult ca noi să-l putem continua, pentru că aduce în prim-plan o problemă actuală, o temă actuală, care ne face pe toți să ne gândim care sunt soluțiile, cum putem să preluăm niște alternative, niște soluții, să ne uităm, poate, la vecinii din afară, să găsim niște soluții acasă, fiecare în familia sa, în căsuța sa poate să facă diverse activități și să folosim mai puțin, să fim mai eficienți, să nu fim atât de risipitori și, cu siguranță, acest lucru va avea rezultate’’.
Amintim că obiectivul Proiectului pilot menționat este gestionarea eficientă din punct de vedere al comunicării publice a crizei energetice prin care trece țara noastră.
- Cursul valutar oficial la 26.11.2024
- Parlicov s-a întâlnit cu șeful Gazprom. Despre ce au discutat
- Republica Moldova va introduce gradual obligația de stocare a produselor petroliere
- Contrabandă cu 100 de tone de alcool etilic. Grupare deconspirată
- Nicolae Ciucă a demisionat de la PNL: „Am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți”