Avocatul poporului, Ceslav Panico, solicită CSE să-și revizuiască decizia din data de 16 decembrie privind suspendarea licenței de emisie a celor șase posturi de televiziune. Hotărârea trebuie să asigure un echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și securitate informațională, a declarat avocatul într-un comunicat de presă, citat de IPN.
Ceslav Panico a inițiat un proces de documentare a argumentelor și necesităților care au stat la baza emiterii unei astfel de dispoziții și a expediat un demers către CSE și Consiliul Audiovizualului.
Preliminar, Ombudsmanul consideră că, prevederile din dispoziţia CSE restrâng exerciţiul drepturilor fundamentale la libertatea exprimării și a dreptului la proprietate, în contextul în care nu va fi demonstrat echilibrul sau proporţionalitatea între restrângerea acestor drepturi şi scopul urmărit. Ombudsmanul a spus că norma respectivă ar putea institui o restrângere nejustificată a drepturilor fundamentale şi ar putea să nu corespundă criteriilor prevăzute de Constituţie.
Potrivit lui, prin adoptarea măsurilor respective, autoritățile au depășit limita de asigurare a condiției respectării ingerinței minime în asigurarea unui echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și asigurarea securității informaționale. Arogarea acestor competențe de către CSE în locul instanței de judecată încalcă principiul separaţiei şi colaborării puterilor în stat garantat de Constituție.
„Măsurile de suspendare trebuie efectuate de un control judiciar veritabil prin care să se respecte standardele unui proces echitabil, măsuri care ar trebui evaluate în lumina testului a trei cerințe ale ingerinței legale, și anume criteriile legalității (prevăzută de lege), legitimității (urmărește un scop legitim), necesității și proporționalității (necesară într-o societate democratică)”, a explicat avocatul.
Avocatul Poporului recomandă autorităților să identifice alte măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate. Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil, și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică.
Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat licența de emisie pentru șase posturi de televiziune din Moldova pe perioada stării de urgență, motivul principal fiind reflectarea în mod tendențios și manipulator a evenimentelor din Republica Moldova, dar și cele legate de războiul Rusiei în Ucraina. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV.
Posturile respective retransmit pe teritoriul Republicii Moldova în mare parte conținut al unor posturi TV din Federația Rusă. În spațiul public circulă informația că majoritatea posturilor de televiziune rămase fără licență se află actualmente sub controlul lui Ilan Șor, președinte al partidului care îi poartă numele, fugar aflat în căutare națională și internațională, condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului” și aflat sub sancțiunile impuse de SUA și Marea Britanie.
- Guvernul a aprobat lista laureaților Premiului Național 2024
- Premierul Dorin Recean: Avem de confruntat o iarnă foarte grea
- Militarii moldoveni vor defila la parada de la Bucureşti, pe 1 decembrie
- A început testarea tematică la două discipline. Urmează tezele semestriale
- Peste 1000 de familii și-au procurat locuințe prin programul „Prima Casă Plus”