ALBASAT
Societate

Baza monetară, în creștere

La sfârșitul anului trecut, baza monetară s-a majorat cu 541,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă 1,2% față de luna noiembrie, și a constituit 46 851,0 milioane de lei. Totodată, față de luna decembrie 2018, aceasta este cu 7,6% mai mare, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Soldul depozitelor în moneda națională s-a majorat cu 1 405,0 milioane de lei și a constituit 40 183,8 milioane de lei, reprezentând o pondere de 60% din soldul total al depozitelor. Soldul depozitelor în valută, recalculat în lei, a crescut cu 266,9 milioane de lei, până la nivelul de 26 813,7 milioane de lei, având o pondere de 40%.

Soldul cererilor față de economie a crescut în luna decembrie cu 128,2 milioane de lei (0,3%) ca urmare a majorării cererilor față de economie în moneda națională cu 304,1 milioane lei (1,1%). Cererile în valută, exprimate în lei moldovenești, au scăzut cu 175,9 milioane de lei (1%). Cererile față de economie în valută, exprimate în dolari, au crescut pe parcursul perioadei de referință cu 3,2 milioane de dolari (0,3%).

Potrivit BNM, majorarea soldului cererilor față de economie în moneda națională a fost determinată de creșterea soldului cererilor față de sectorul societăților comerciale nefinanciare cu capital majoritar public, a soldului cererilor față de mediul financiar nebancar și a soldului cererilor față de alte sectoare rezidente cu 53,6 milioane de lei (7,5%), cu 68,2 milioane de lei (10,8%) și cu 225,2 milioane de lei (1,6%). Respectiv, în timp ce soldul cererilor față de sectorul societăților comerciale nefinanciare cu capital majoritar privat s-a redus cu 42,9 milioane lei (0,4%).

Evoluția soldului cererilor față de economie în valută, exprimate în lei moldovenești, a fost influențată de scăderea soldului cererilor față de sectorul societăților comerciale nefinanciare cu capital majoritar public cu 13,4 milioane de lei (9,1%), a soldului cererilor față de sectorul societăților comerciale nefinanciare cu capital majoritar privat cu 179,7 milioane de lei (1,2%) și a soldului cererilor față de alte sectoare rezidente cu 0,6 milioane de lei (0,2%). Aceasta în timp ce soldul cererilor față de mediul financiar nebancar a crescut cu 17,8 milioane de lei (1,9%).

Baza monetară în sens larg include banii puși în circulație de către Banca Națională a Moldovei, rezervele bancare în lei, menținute în conturile corespondente la BNM, precum și rezervele obligatorii în valută, depozitele „overnight” ale băncilor și depozitele la vedere ale altor organizații la BNM.

Related posts

Câți oameni vor trăi pe Glob în 2100. Care este ritmul de creștere a populației

Albasat

Parlamentul a aprobat demisia lui Zagorodnîi de la ANSC

Albasat

Conducere nouă la INSP

Albasat

Leave a Comment