ALBASAT
Actualitate Societate

BEI Global împrumută 41,2 mln euro pentru reabilitarea infrastructurii feroviare din Moldova

BEI Global, direcția specializată în finanțarea dezvoltării din cadrul Băncii Europene de Investiții, împrumută Republicii Moldova 41,2 de milioane de euro în reabilitarea infrastructurii feroviare. Împrumutul va fi însoțit de un grant UE în valoare de 12 milioane de euro, destinat să îmbunătățească conectivitatea internă a Moldovei și va asigura o rută de export extrem de importantă pentru Ucraina, favorizând stabilitatea regională și reziliența economică, transmite IPN.

Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei este obiectivul central al proiectului. Din lungimea totală de 370 de kilometri, vor fi reabilitați aproximativ 128 de kilometri, ceea ce include și înlocuirea a 50 de macazuri din stații. Acest coridor servește drept o legătură vitală între vestul Ucrainei și porturile cheie de-a lungul râurilor Dunăre și Prut, asigurând astfel acces la apele internaționale. Îmbunătățirea legăturii feroviare existente între Moldova și Ucraina este concepută pentru a stimula activitatea comercială, promițând beneficii semnificative pentru exporturile ucrainene și pentru economia moldovenească, în special în contextul inițiativei Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina.

Proiectul va fi implementat de către întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” și va include reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari din Moldova. Acest angajament este parte a unei reforme generale, la nivelul întregii țări, de îmbunătățire a infrastructurii feroviare existente și de aliniere pe termen lung, a rețelei feroviare din Moldova, la standardele și practicile UE.

Această inițiativă va fluidiza traficul rutier și de frontieră prin înlocuirea transportului de mărfuri de la camioane la transportul feroviar, sporind mobilitatea și reducând impactul asupra mediului. Aceasta se aliniază la obiectivul strategiei UE „Global Gateway” privind transportul sustenabil, contribuind la o logistică mai verde și mai eficientă.

Ministrul finanțelor, Petru Rotaru, a declarat că implementarea proiectului va genera mai multe beneficii, cum ar fi micșorarea duratei curselor feroviare, creșterea cotei de piață a transportului feroviar de mărfuri de mare tonaj și a celui de gabarit. La fel va fi micșorată sarcina asupra infrastructurii rutiere, va fi redus gradul de uzură a drumurilor și va fi sporit nivelul de siguranță în trafic rutier.

Vicepreședintele BEI, Teresa Czerwińska, care este responsabilă de operațiunile din Moldova, a menționat că pe măsură ce Moldova devine un punct esențial pentru activitatea comercială și de tranzit, este vitală îmbunătățirea infrastructurii sale de transport. „Sunt încântată de faptul că investiția noastră va contribui la consolidarea rezilienței rețelei feroviare din Moldova și la îmbunătățirea conectivității acesteia cu Ucraina și Europa, oferind totodată avantaje economice considerabile. Având în vedere aspirațiile de aderare a Moldovei la UE, suntem ferm angajați să ajutăm țara să își alinieze sistemele și infrastructura la standardele UE, facilitând astfel integrarea sa mai profundă pe piața UE și oferindu-i susținere în drumul său spre aderarea la UE. Moldova se poate baza pe banca UE atât pentru sprijin financiar, cât și tehnic, în consolidarea infrastructurii sale cu proiecte de calitate”, a declarat Teresa Czerwińska, citată într-un comunicat de presă.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a spus că această investiție va consolida reziliența infrastructurii feroviare moldovenești, va îmbunătăți conectivitatea Moldovei cu Ucraina și Europa și va aduce beneficii pentru economia țării. „Pe măsură ce Moldova devine parte integrantă a sistemului transeuropean de transport (circulația bunurilor, a persoanelor și a serviciilor), modernizarea infrastructurii de transport a țării este imperativă. Având în vedere statutul de candidat al Moldovei și aspirațiilor sale de a adera la Uniunea Europeană, vom continua să sprijinim țara și să modernizăm toate rutele necesare”, a notat oficialul.

BEI Global este noua direcție specializată a Grupului BEI dedicată sporirii impactului parteneriatelor internaționale și a finanțării pentru dezvoltare, în afara granițelor Uniunii Europene. BEI Global este concepută pentru a pune bazele unui parteneriat puternic și focalizat în cadrul inițiativei „Echipa Europa” și ca parte a strategiei UE „Global Gateway”, alături de alte instituții de finanțare pentru dezvoltare și societatea civilă. Prin birourile noastre din întreaga lume, BEI Global aduce Grupul mai aproape de populația, companiile și instituțiile locale.

Related posts

Ești din Nisporeni și cauți un job? Află cum poți să-ți găsești un loc de muncă mâine!

AlbasatTV, Nisporeni

Târg de miere în centrul capitalei. Prețurile încep de la 60 de lei pentru un kilogram

Albasat

Două poduri de încrucișare vor fi construite în municipiul Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment