Portal de știri
Societate

BEM, Banca Socială și Unibank au încasat peste 2,8 mlrd lei de la retragerea licențelor

De la retragerea licențelor, în octombrie 2015, și până pe 30 septembrie 2022, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 810 843,0 mii lei. Banca Națională a Moldovei precizează că lichidatorii întreprind în continuare măsuri în vederea valorificării activelor, transmite IPN.

Atât mijloacele disponibile în conturile celor trei bănci la data retragerii licențelor, cât și mijloacele încasate ulterior de lichidatori sunt utilizate pentru cheltuielile aferente procesului de lichidare, precum și pentru onorarea creanțelor aferente creditului de urgență. În perioada noiembrie 2014-octombrie 2015, Banca Națională a acordat Băncii de Economii SA, Băncii Sociale și Unibank credite de urgență asigurate cu garanții de stat în sumă totală de 14 121 758,0 mii de lei.

Din data retragerii licențelor, lichidatorii băncilor au achitat Băncii Naționale (până pe 3 octombrie 2016 inclusiv) și Ministerului Finanțelor (începând cu data de 4 octombrie 2016) o parte din datoriile aferente creditelor de urgență acordate băncilor până la numirea lichidatorilor, care conform ordinii onorării creanțelor sunt în prima clasă de creanțe pentru achitare.

„Lichidatorii celor trei bănci întreprind în continuare măsuri aferente recuperării creditelor. Lichidatorii colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare și continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor contractate de la aceste bănci și achitarea creditelor de urgență acordate de BNM”, se arată într-un comunicat de presă al BNM.

Related posts

Marcel Spătari: Judecătorii trebuie să aibă parte de un statut special

Albasat

Împrumutul cu BERD de restructurare a infrastructurii feroviare se va semna în octombrie

Albasat

UE acordă un grant Moldovei de 15 milioane de euro pentru eficiență energetică

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment