Biserica Ortodoxă din Moldova, în frunte cu mitropolitul Vladimir, își păstrează statutul actual. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Mitropoliei Moldovei la Patriarhia României sau alte patriarhii. Declarațiile aparțin vicarului Mitropoliei Moldovei, episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, și au fost făcute după ședința convocată astăzi la Mitropolie, transmite IPN.
Potrivit lui, zvonurile că Biserica Ortodoxă din Moldova va adera la Mitropolia Basarabiei sunt eronate. „În cadrul ședinței a fost adoptată o decizie potrivit căreia Biserica Ortodoxă din Moldova își păstrează statutul actual. Îl avem pe Înalt Preasfințitul Vladimir întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clerul și poporul rămâne fidel Bisericii Ortodoxe din Moldova și Înalt Preasfințitului mitropolit Vladimir. Nu vor fi inițiate discuții privind aderarea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia română sau alte”, a declarat pentru presă Ioan Moșneguțu.
Eparhia de Chișinău cuprinde 16 din cele 32 de raioane ale Republicii Moldova și este condusă de mitropolitul Vladimir, care are titulatura completă de mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove. De la începutul războiului dus de Rusia în Ucraina, zeci de preoți din Republica Moldova au părăsit Mitropolia Moldovei, care este parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, și au aderat la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române. Ei s-au declarat nemulțumiți de atitudinea pro-război a patriarhului rus Kirill. Alți zeci de preoți sunt pe cale să facă același pas, reînregistrând parohiile la Agenția Servicii Publice.
Într-o scrisoare trimisă în septembrie patriarhului Kirill, mitropolitul Vladimir se plângea că Mitropolia Moldovei pierde preoți și enoriași. Mitropolitul mai spunea că preoții sunt atrași în Mitropolia Basarabiei cu salarii mari și că, în ultima perioadă, autoritățile moldovene și române susțin deschis Mitropolia Basarabiei. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei au confirmat recent că a fost recepționat un răspuns de la Moscova, iar comentarii pe marginea lui urmează să fie făcute.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul