Portal de știri
Jurnalul sănătății Societate

Bolile netransmisibile – cauza principală de deces în Republica Moldova

În Republica Moldova, bolile netransmisibile reprezintă cauza principală de deces – circa 89% din stările morbide înregistrate la nivel național. Anul trecut, în structura cazurilor de decese înregistrate prevalează bolile aparatului circulator – 58,5%, tumorile – 16,8%, bolile cronice ale aparatului digestiv – 8,9% etc. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul săptămânii globale de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile, marcată în perioada 7-13 septembrie, transmite IPN.

Potrivit ANSP, constituie o problemă majoră prevalența înaltă a hipertensiunii arteriale (45%) și a obezității (24%), care în absoluta majoritate a cazurilor pot fi prevenite prin menținerea unui stil de viață sănătos. Se estimează că odată cu îmbătrânirea populației, va crește și povara bolilor netransmisibile.

În acest an în perioada 7-13 septembrie, va fi organizată pentru a treia oară consecutiv campania anuală a săptămânii globale de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile. Scopul acestui eveniment este atragerea atenției statelor asupra prevenirii și controlul bolilor netransmisibile (BNT).

Printre obiectivele anului curent se numără creșterea gradului de conștientizare cu privire la amploarea, impactul și urgența combaterii bolilor netransmisibile. De asemenea, este vorba despre consolidarea angajamentului politic din partea guvernelor și agențiilor, precum și stabilirea BNT ca o investiție prioritară pentru sănătate și dezvoltare etc.

Bolile netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, cancerele, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat sunt determinate primordial de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul nociv de alcool și poluarea aerului atmosferic.

Bolile netransmisibile sunt principala cauză de deces și dizabilitate și la nivel mondial. Anual, circa 41 de milioane de oameni mor din cauza unei BNT, echivalent cu 71% din numărul total de decese la nivel global. Adițional, 15 milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani mor anual prematur din cauza unei BNT, iar peste 86% din aceste decese premature au loc în țările cu venituri mici și mijlocii.

Related posts

Cursul valutar oficial la 06.06.2022

Albasat

Aprecierile fostului primar Dorin Chirtoacă cu privire la renovarea străzii Albișoara din capitală

Albasat

Vladimir Socor: Vulnerabilitățile interne sunt mai periculoase pentru Moldova decât cele externe

Albasat

Leave a Comment