Numărul consumatorilor de droguri în Republica Modlova crește, iar vârsta acestora scade. Pentru a informara populația și a spori accesibilitatea la serviciile publice de prevenire a consumului traficului de droguri, a fost semnat un acord tip de plan interinstituțional și lansată campania: „Cunoștințe mai bune pentru grijă mai bună”, transmite IPN.
Campania a fost inițiată de Inspectorautul General al Poliției (IGP) sub egida Comisiei Naționale Antidrog și Reprezentanța Națională UNODC în Republica Moldova. La nivel național campania are drept scop consolidarea interacțiunii dintre factorii de decizie, prestatorii de servicii, activiștii din domeniu și reprentanții comunităților marcate de consumul de droguri.
Potrivit lui Sergiu Paiu, șeful IGP, consumul de droguri duce deseori la contactarea unor boli transmisibile, precum HIV/SIDA, tuberculoza etc. Prin această campanie IGP își propune un șir de acțiuni de informare, până la finele anului, pentru a reduce consumul de droguri în rândul tinerilor și adolescenților. Se va acționa pe două fronturi, familial și școlar. Va pune accent pe promovarea unui stil de viață sănătos și vor informa despre riscurile drogurilor.
Ina Tcaci, coordonator național UNODC Moldova, a remarcat că în lume 269 de milioane de persoane consumă droguri, cu 30% mai mult decât acum 10 ani. Cel mai mult numărul consumatorilor a crescut în țările în curs de dezvoltare, inclusiv Republica Moldova. Rămâne a fi cel mai periculos drog opiumul sau heroina, din cauza deceselor pe care le cauzează. În contextul COVID-19, din cauza măsurilor antiepidemice, pe piața drogurilor a scăzut drastic disponibilitatea drogurilor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor, iar calitatea lor a scăzut și pune în pericol și mai mare consumatorul. De asemenea, comercializarea drogurilor a trecut pe online. Pentru că au fost mai puțin disponibile drogurile, a crescut adresabilitatea la servicii de tratament și reabilitare.
Marina Golovaci, secretarul de stat al Mnisterului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), a remarcat că în Moldova circa 12 mii de persoane se află la evidența Dispensarului Republican Narcologic ca și consumatori de droguri intravenoase. Cifra reală a consumatorilor de droguri este mult mai mare. Consumul de droguri trebuie privit ca o boală, nu ca un viciu sau o lipsă de voință a persoanei.
Vladimir Cojocaru, reprezentant al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a spus că, din peste cinci mii de persoane condamnate, 20% dintre sunt consumatori de droguri.
Anual, pe 26 iunie, este marcată Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.