Candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și cea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor vor trece un test al integrității. Este vorba despre controlul corespunderii averilor cu veniturile declarate. Evaluarea o va face o comisie specială, în care vor intra și experți străini. O inițiativă în acest sens a fost prezentată de către ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
„După cum știți, ne aflăm la finalul mandatului actualului Consiliu Superior al Magistraturii și Consiliu Superior al Procurorilor. În cazul CSM, pe lângă finalizarea mandatului, după 1 aprilie 2022 vor intra în vigoare modificările la Constituție care, pe lângă alte elemente importante, schimbă componența și durata mandatelor membrilor CSM – de la 4 ani la 6 ani. În același timp, Ministerul Justiției definitivează Conceptul de evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Este reforma ce are menirea să curețe sistemul de justiție de oameni compromiși și ineficienți”, explică Sergiu Litvinenco.
Proiectul inițiativei de verificare a integrității a fost expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare, iar luni acesta va fi publicat pe pagina web al Ministerului. Dacă Comisia de la Veneția își va prezenta expertiza în luna decembrie, până la sfârșitul anului proiectul ar urma să fie aprobat de Parlament. În perioada ianuarie-februarie, vor fi create condițiile pentru funcționarea comisiei de evaluare. În februarie-aprilie, va avea loc evaluarea propriu-zisă.
„La concurs vor putea participa doar persoanele care au trecut de evaluarea integrității”, a declarat Sergiu Litvinenco. Potrivit ministrului, este important ca, în momentul când va începe evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor – mijlocul anului viitor – să fie deja instituții de autoadministrare asanate și cu mandate certe.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul