Jurnalul sănătății

Cate oua e sanatos sa mananci zilnic, potrivit specialistilor

Ouale sunt unele dintre cele mai versatile alimente – sunt satioase, pot fi pregatite in variate feluri si contin o multime de nutrienti necesari organismului. In ciuda tuturor acestor beneficii, au capatat o reputatie proasta din cauza colesterolului ridicat din galbenusurile lor.

Pentru a afla cate oua e sanatos sa mancam zilnic, jurnalistii HuffPost au apelat la experti in medicina si nutritie. Mai jos, concluziile trase de ei in urma realizarii mai multor analize si studii.

Ouale pot face parte dintr-o dieta sanatoasa

Daca aveti o stare generala de sanatate buna si nu suferiti de inima sau colesterol ridicat, ouale pot face parte dintr-o dieta sanatoasa atata vreme cat sunt consumate cu moderatie.

Ouale sunt bune pentru ca sunt bogate in proteine, sarace in calorii si contin grasimi sanatoase, pe langa o serie larga de alti nutrienti benefici organismului.

„Un ou furnizeaza 6 grame de proteine ​​- aproximativ cantitatea gasita in 26 grame de carne de vita, curcan, pui sau peste – impreuna cu alti nutrienti precum vitamina A, vitamina B12, vitamina B6 si cantitati mici de fier si vitamina D, toate la doar 77 de calorii”, a declarat Lisa Diewald, dietetician si manager de programe la Centrul MacDonald pentru Prevenirea si Educatia Obezitatii din cadrul Universitatii Villanova.

Din pacate, beneficiile pot fi diminuate cu usurinta daca nu sunteti atenti la alimentele combinate cu ouale. Srvite cu slanina, mezeluri si alte alimente procesate, devin inutile din punct de vedere nutritional.

Cate oua putem manca zilnic

Nu exista un numar magic cand vine vorba de consumul zilnic de oua. Acesta depinde de o multime de factori, inclusiv biologia fiecaruia si de celelalte alimente introduse in dieta pe parcursul zilei.

„Intr-un studiu recent realizat pe aproape 30.000 de persoane, consumul marit de colesterol si/sau oua a aratat o crestere modesta a riscului de deces cauzat de boli cardiovasculare”, a explicat Diewald, referindu-se la Jurnalul Asociatiei Medicale Americane.

„Pe de alta parte, un mare studiu international publicat in acest an nu a gasit deloc asocieri semnificative intre consumul de oua si colesterolul din sange, riscul de deces sau alte evenimente cardiovasculare.”

Sean Heffron, cardiolog si profesor asistent de medicina la NYU Langone Health, crede deci ca este cel mai bine sa reduceti la minim consumul de oua daca aveti valori ridicate ale colesterolului. El a mai mentionat ca ouale, ca aproape orice alt aliment consumat cu moderatie, pot face parte dintr-o dieta sanatoasa pentru inima.

„Sa consumi zilnic peste zece oua este, probabil, nesanatos, dar un consum rational, de doua sau trei pe zi, este probabil OK pentru persoanele care stau bine cu sanatatea”.

Evident, oamenii cu boli de inima trebuie sa fie mai precauti. In loc sa demonizeze ouale sau sa le puna pe un piedestal pe baza ultimelor studii, sugestia este sa priveasca imaginea de ansamblu.

Ouale contin o multime de nutrienti importanti si o cantitate semnificativa de colesterol. In cea mai mare parte, atunci cand sunt consumate cu moderatie, pot face parte dintr-o dieta hranitoare alaturi de alte alimente sanatoase pentru inima, precum legume, fructe, cereale integrale, alte surse de proteine ​​slabe si grasimi sanatoase.

Inainte de a lua orice decizie in ceea ce le priveste insa, toti suntem sfatuiti sa facem analize de sange si sa ne bazam pe recomandarile medicilor specialisti in urma interpretarii lor.

Related posts

Coronavirus: ce să faci dacă suspectezi că ai fost infectat

Albasat

Aerul condiţionat, un potenţial risc de răspândire al coronavirusului

Albasat

Un pumn de nuci poate reduce apariţia bolilor de inimă

Albasat

Leave a Comment