Chiar și în cel mai optimist scenariu, este puțin probabil ca Kievul să aibă mai mult de 10 ore de energie electrică pe zi la începutul lunii ianuarie, potrivit unui expert în criza energetică din Ucraina, citat de CNN.
Ultimul val de atacuri cu drone rusești „s-a concentrat în mod special asupra rețelei electrice a Kievului și a dus la daune semnificative pentru întregul sistem”, a declarat Oleksandr Kharchenko, director al Centrului de Cercetare a Industriei Energetice, la televiziunea ucraineană.
„Având în vedere natura pagubelor, cred că locuitorii orașului Kiev ar trebui să se pregătească pentru faptul că, în următoarele două-trei săptămâni, disponibilitatea energiei electrice timp de patru-șase ore în casă [pe zi] ar fi o veste bună.”
„În cel mult o săptămână și jumătate, mai degrabă, poate într-o săptămână, vom reveni la întreruperi programate, în orașul Kiev și în regiune”, a adăugat Kharchenko. Chiar și așa, a spus el, „în cel mai bun caz, vom avea electricitate 10 ore pe zi și 14 ore fără electricitate” la începutul noului an. În timp ce vestea bună a fost că „o cantitate mare de echipamente trebuie să ajungă”, inclusiv generatoare mobile, perturbarea constantă a alimentării cu energie electrică a deteriorat substațiile mici, a spus el.
„Echipele de reparații nu pot fi peste tot în același timp. Atunci când se decide dacă să se repare ceva care asigură 30 de case sau o substație care asigură trei case, alegerea se face adesea în favoarea celei în care pot fi conectați mai mulți oameni. Așadar, există situații izolate în care oamenii suferă cu adevărat”, a explicat Kharchenko, adăugând că inginerii învață cum să atenueze efectele rachetelor rusești și ale atacurilor cu drone.
Este probabil ca unii ucraineni „să fie forțați să sărbătorească Anul Nou în condiții extrem de dificile”, a spus el, recomandând ca oamenii să se conecteze cu prietenii care au generatoare. „Cred că va fi mai distractiv să fim împreună”.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul