ALBASAT
Actualitate Nisporeni Societate

Centrul de Sănătate Nisporeni pune accent pe lupta împotriva Tuberculozei

În Republica Moldova este în desfășurare Programul Național de Răspuns la Tuberculoză, preconizat pentru anii 2022-2025. În acest context, la Centrul de Sănătate Nisporeni, a avut loc o ședință de informare despre reperele Programului Național și despre accentele pe care le pune în efortul de eradicare a maladiei.  Evenimentul face parte dintr-un șir de activități prevăzute într-un proiect pe care urmează să-l realizeze la Nisporeni până în luna noiembrie a acestui an organizația obștească denumită ”Societatea Moldovei împotriva tuberculozei”. Proiectul urmărește depistarea activă a maladiei la persoanele din grupurile de risc, ca primă condiție de tratare a ei. 

În deschiderea ședinței de informare, Pavel Rucșineanu, administratorul organizației obștești, și Olga Sclifos de la Departamentul de coordonare a Programului Național de Răspuns la Tuberculoză, s-au referit la situația din țară și, în particular, la cea din raionul Nisporeni. 

Pavel Rucșineanu de la organizația ”Societatea Moldovei împotriva tuberculozei” a prezentat detalii ale proiectului în curs de realizare în raionul Nisporeni.

În cadrul acțiunilor de implementare a Programului Național de Răspuns la Tuberculoză a fost pregătit un ghid, intitulat ”Organizarea și desfășurarea screening-ului sistematic și tratamentului preventiv al tuberculozei”. Una dintre co-autoare, medica ftiziopneumologă Diana Condrațchi, a făcut o prezentare generală a ghidului destinat, în primul rând, medicilor, activitatea practică a cărora este legată de diagnosticul diferențial și de profilaxia tuberculozei.

În partea a doua a ședinței de informare despre tuberculoză, desfășurate la Centrul de Sănătate Nisporeni, organizatorii și participanții la ea au răspuns la întrebări și au subliniat importanța realizării acțiunilor de control, profilaxie, diagnostic și tratament al tuberculozei.

Programul Național de Răspuns la Tuberculoză își propune ca până în anul 2025 să reducă în jumătate numărul îmbolnăvirilor, comparativ cu anul 2015. Costurile pentru realizarea Programului se ridică la 1 miliard și 300 de milioane de lei.

Related posts

Cum se va desfășura Paștele Blajinilor la Nisporeni. Hotărârea emisă de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului

Albasat

Valentina Casian: Înfrățirea localităților din Moldova și România trebuie sprijinită și de la nivel central

AlbasatTV, Nisporeni

Nevoile femeilor afectate de violență în bază de gen în contextul crizei COVID-19

Albasat

Leave a Comment