ALBASAT
Actualitate Diverse Societate

Centrul Tony Hawks din Chișinău: Sprijin specializat pentru copiii cu dizabilități

Adoptarea unui mecanism de calculare a costurilor serviciilor sociale ar favoriza dezvoltarea acestor servicii și ar mări numărul de beneficiari

Centrul Tony Hawks din Chișinău oferă copiilor cu dizabilități servicii medico-sociale specializate. La îndrumarea medicilor de familie, zeci de copii din mun. Chișinău diagnosticați cu paralizii cerebrale, cu maladia Dawn sau cu alte dereglări de dezvoltare fac aici periodic proceduri de recuperare: kinetoterapie, logopedie, activități cu psihopedagogul, înot. „Scopul nostru este integrarea socială deplină a acestor copii, în primul rând în grădiniță, în școală, apoi integrarea profesională”, spune directoarea Centrului, Diana Covalciuc, pediatru reabitolog.

Copiii beneficiază de aceste proceduri gratuit, Centrul fiind contractat de către Compania Națională de Asigurări în Medicină să ofere asemenea servicii. Părinții mărturisesc că solicitări sunt multe și că își așteaptă rândul mai multe săptămâni până să-și încadreze copiii într-un curs de recuperare.

Pentru ca mai mulți copii să aibă acces la servicii specializate, e nevoie să fie adoptat un act normativ referitor la calcularea costurilor serviciilor sociale. „Deși suntem un centru republican, majoritatea serviciilor noastre sunt oferite copiilor din oraș, de aceea ar fi foarte util dacă autoritățile locale ar avea mecanisme bine puse la punct de contractare, de costificare a serviciilor, astfel ca pentru toată lumea să fie clar, și părinților, și nouă, cum putem să facem cât mai accesibile aceste servicii”.

Un astfel de mecanism, care are forma unei metodologii de calculare a costurilor serviciilor sociale, este elaborat în prezent în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova. Președinta Asociației Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici, care coordonează elaborarea, spune că documentul este absolut necesar pentru dezvoltarea rețelei de servicii sociale în țară: „Atunci când vom avea un act normativ care va spune clar care sunt elementele de bază în formarea prețului pentru servicii sociale, de exemplu, pentru echipă mobilă, centre de zi, centre de plasament pentru persoane în etate, servicii sociale pentru persoane cu dizabilități, atunci vom avea o mai mare predictibilitate în bugetarea resurselor financiare și în planificarea creșterii accesului numărului de persoane care pot beneficia de aceste servicii. De asemenea, prestatorilor de servicii sociale aceasta le-ar da posibilitatea să-și planifice mai bine resursele pentru a investi mai mult în calitatea serviciului și în extinderea ariei de acoperire cu serviciile lor”.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Related posts

Procuratura solicită ridicarea imunității parlamentare a deputatei Tauber

AlbasatTV, Nisporeni

În Chișinău va fi elaborat Registrul local al spațiilor verzi

Albasat

Statul împrumută 86 de milioane de euro pentru construcția Spitalului regional Bălți

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment