ALBASAT
Societate

Cheltuielile pentru integrarea copiilor cu autism sunt puse exclusiv pe umerii părinților

La un an de la aprobarea de către Guvern a Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a Centrului specializat de intervenţie pentru tulburări din spectrul autist şi Standardelor minime de calitate, s-a deschis un singur centru de intervenţie. Este vorba despre Centrul medical „SOS Autism” din municipiul Chişinău. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale precizează într-un răspuns pentru IPN că Centrul medical „SOS Autism” face parte din componenţa Asociaţiei Obşteşti SOS AUTISM, organizaţie înfiinţată de părinţii copiilor cu tulburări de spectru autist (TSA) şi specialişti din domeniu.

Autismul este o tulburare gravă a proceselor normale de dezvoltare, care afectează limbajul, abilitățile de adaptare și interacțiune. Acești copii par incapabili să înțeleagă cea mai simplă comunicare, atât verbală, cât și nonverbală. Informațiile senzoriale îi lasă confuzi. La vârsta de 2-3 ani, le apar mişcări stereotipe, refuză contactul cu semenii lor, preferând singurătatea, iar jocurile au un caracter monoton. Până la vârsta de 5-6 ani copilul-autist poate să nu răspundă la întrebări, deşi unii știu să vorbească. Autismul nu se vindecă, dar cu intervenţie timpurie intensivă, unii copiii cu autism învață să ducă o viaţă independentă. Prin terapie, copilul învaţă să vorbească și cum să se comporte.

Centrul medical „SOS Autism” este la autofinanţare. Acesta oferă servicii de diagnosticare, terapie ABA (Analiză Aplicată a Comportamentului), kinetoterapie şi logopedie. Părinţii copiilor cu TSA pot beneficia de consiliere psihologică şi consultanţă individuală şi de grup. Programul de intervenție se fixează într-un contract semnat de organizație și părinte, iar cel din urma achită serviciile în întregime.

La finele lunii octombrie 2019, Asociaţia a depus dosarul la Casa Naţională de Asigurări în Medicină pentru finanţarea din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală a serviciilor oferite de către centru. Cheltuielile medii lunare raportate pentru un beneficiar sunt în jur de 6000 de lei.

În supravegherea specialiştilor din domeniul sănătăţii mintale, inclusiv a centrelor comunitare de sănătate mintală din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice de asistenţă medicală primară, în anul 2019 s-au aflat la evidenţă 633 de persoane cu tulburări din spectrul autist, din care 603 sunt copii. Cifra s-a dublat față de anul 2015, când la evidență erau 272 de persoane cu TSA.

Colectarea datelor statistice privind numărul persoanelor cu TSA încadrate în grad de dizabilitate a fost iniţiată abis  la 1 ianuarie anul curent. Potrivit raportului statistic privind determinarea dizabilităţii, în primul trimestru al anului 2020, 75 de copii şi adulţi cu TSA sunt încadraţi în grad de dizabilitate.

În 2018, a fost semnat Memorandumul de înţelegere între MSMPS şi AO Filiala din Moldova a Agenţiei Adventiste pentru Dezvoltare , Refacere şi Ajutor ADRA Republica Cehă şi SOS Autism parteneri de implementare a proiectului „Ajutor pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi alte tulburări genetice din Republica Moldova”.

În susţinerea familiilor şi a copiilor cu diverse probleme medicale, sociale şi psiho-sociale, MSMPS a instituit două centre de intervenţie timpurie. Unul este în municipiul Chişinău, Centrul de intervenţie precoce ,,Voinicel”, care oferă consultaţii pentru familiile cu copii de 0-3 ani cu tulburări de dezvoltare sau risc sporit de pe întreg teritoriul ţării. Și la Bălți, Secţia de intervenţie timpurie asigură fiecărui copil cu tulburări de dezvoltare, inclusiv cu dizabilităţi mintale şi TSA sau risc de apariţie a acestora, suport familiei pentru realizarea maximă a potenţialului de dezvoltare a copilului, precum şi incluziunii educaţionale şi sociale a acestuia.

Related posts

Comercianții sunt obligați să aplice reduceri identice, indiferent de mijloacele de plată

AlbasatTV, Nisporeni

Detalii despre pacienții confirmați cu COVID-19

Albasat

Activele oficiale de rezervă, în descreștere în luna martie

Albasat

Leave a Comment