Portal de știri
Societate

China a donat Republicii Moldova un aparat de ventilație pentru terapie intensivă

Republica Populară Chinezăa donat Spitalului clinic municipal de boli contagioase pentru copii un aparat de ventilație pentru terapie intensivă de ultima generație, produs în anul 2022. Echipamentul costă 709,3 mii de lei, transmite IPN.


Directorul spitalului și medic infecționist de categorie superioară, Ludmila Bîrca, menționează că acest echipament este indispensabil pentru Secția de terapie intensivă și reanimare. „Acest echipament este indispensabil pentru Secția de terapie intensivă și reanimare, în mod special în perioada COVID-19, când avem copii cu insuficiența respiratorie și atunci echipamentul devine într-adevăr unul de prima necesitate. Este un aparat pentru ventilație mecanică de ultima generație, un aparat foarte bun care o să ne ajute”, a spus directorul.

Medicul i-a mulțumit Ambasadei Republicii Populare Chinezepentru „această donație generoasă” și a spus că aparatul va fi folosit în cazuri grave: „Spitalul nostru acordă ajutor atât copiilor din Republica Moldova, cât și copiilor refugiați din Ucraina. Medicina nu are hotare, mai ales bolile infecțioase. Acest aparat va fi în rezerva noastră și îl vom utiliza în caz de urgență”.


Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a menționat că Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii este o instituţie medico-sanitară unică de acest tip în Moldova. „Aceasta a fost din prima linie în pandemie. De aceea echipamentul este foarte necesar, în special în momentele critice, cum este COVID. Mă bucur foarte mult că astăzi putem primi de la orașul Xi’an acest aparat. Sper că aparatul va fi util pentru sănătatea copiilor noștri, pentru toți cei care au nevoie de el”, a spus edilul.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, a declarat că țara sa va continua să sprijine Moldova în toate domeniile, inclusiv în domeniul medicinii. „Eu sper că acest aparat o să ajute copiilor, dar, totuși, ar fi bine ca echipamentul să fie utilizat cât mai rar, ca toți copii să fie sănătoși. Ambasada Chinei, inclusiv eu, vom continua să vă acordăm tot suportul nostru”, a afirmat oficialul.


Primăria municipiului Chişinău a încheiat anul trecut Acordul de înfrățire cu oraşul Xian. Documentul are o valabilitate pentru următorii cinci ani. În anul 1997, a fost semnat Memorandumul privind stabilirea de relații de prietenie și cooperare între orașele Chișinău și Xian.

Related posts

Cursul valutar oficial la 23.12.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Raionul Nisporeni este în cod Roşu, cu o incidenţă de 123,7 la 100 de mii de cetăţeni!

Albasat

Victimele celui mai mare val de deportări, comemorate la Nisporeni

Albasat

Leave a Comment