ALBASAT
Societate

Circa 20 de mii de euro lunar într-o schemă de corupție la eliberarea permiselor

Șase angajați ai Agenției Servicii Publice, din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a banilor de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Sumele pretinse pentru un permis variau între 400 și 1200 de euro, iar potrivit Centrului Național Anticorupție, lunar erau colectați circa 20 de mii de euro pentru a mitui responsabili de la ASP, transmite IPN.

Cele șase persoane ar fi acționat coordonat, iar lunar sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20 de mii de euro. Banii erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale. Astfel, s-a reușit documentarea colectărilor sistematice, în sumă de 2 500 de euro lunar, de către inspectori ai Secției Înmatricularea Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din municipiul Bălți.

Ulterior, aceștia transmiteau suma menționată altui angajat, iar acesta, la rândul său, persoanei responsabile din cadrul ASP din Chișinău. Astfel, în urma colectării banilor din mai multe raioane ale zonei de nord, suma finală se ridica la 15 000-20 000 de euro lunar.

Oamenii legii au efectuat astăzi aproape 20 de percheziții în oficiile SÎTCCA Bălți, în automobilele și domiciliile angajaților suspectați de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere în schimbul unor mijloace financiare ilicite.

Au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de 30 de mii de euro, 20 de mii de lei, telefoane mobile și arme de foc, deținute ilegal.

Una dintre cele șase persoane, responsabilul ASP de la Chișinău, a fost prins în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova. În automobilul acestuia au fost depistați și ridicați 13 mii de euro, dosite sub capota automobilului.

Related posts

Более пяти тысяч детей были зачислены в первый класс

Albasat

CSP propune eliberarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general

Albasat

CE a semnat al cincilea contract pentru cumpărarea de vaccinuri anti-COVID. Cel puțin 80 de milioane de doze vor fi produse

Albasat

Leave a Comment