Comisia de la Veneția și Direcția pentru Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei (DGI) au emis în cadrul sesiunii sale plenare din 18-19 iunie un aviz comun la proiectul refăcut de modificare a Constituției Republicii Moldova în ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), se spune într-un comunicat al CoE, citat de IPN.
În aviz, Comisia de la Veneția și DGI au reconfirmat evaluarea pozitivă a proiectelor de modificări ale Constituției Republicii Moldova, acestea având potențialul de a îmbunătăți independența, responsabilitatea și eficiența sistemului judiciar.
Pe lângă aceasta, experții atestă că autoritățile au ținut cont, în mare măsură, de recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția și DGI în ceea ce ține de componența CSM și modul de alegere a membrilor laici. Forul a dat o apreciere pozitivă faptului că modificările revizuite indică numărul exact de membri CSM la nivel constituțional. Astfel, CSM va fi format din 12 membri, jumătate din care vor fi judecători aleși de colegii lor din instanțele de toate nivelurile, ceea ce este în conformitate cu standardele internaționale.
De asemenea, Comisia de la Veneția a salutat faptul că proiectele revizuite prevăd că pentru alegerea membrilor din societatea civilă este necesară o majoritate calificată a deputaților (trei cincimi). Avizul recomandă ca în Constituție să fie stipulat că legea organică va prevedea un mecanism anti-impas în cazul în care parlamentul nu va obține o majoritate calificată de trei cincimi. Se subliniază că o perioadă de reflecție de cincisprezece zile ar putea să nu fie suficientă pentru a asigura succesul primei runde de vot și, prin urmare, ar solicita o examinare mai atentă.
Totodată, Comisia a recomandat înlocuirea clauzei care prevede că membrii CSM nu pot fi revocați (articolul 122 alineatul (5)), printr-o dispoziție mai clară care permite revocarea lor doar pe motiv de sancțiuni disciplinare grave sau condamnări penale finale sau de imposibilitate obiectivă de a-și exercita funcțiile prevăzute în legea organică.
În aceeași ordine de idei, CoE a recomandat reînnoirea componenței din societatea civilă a CSM la intrarea în vigoare a modificărilor constituționale, conform noilor reguli care necesită o majoritate calificată de 3/5 în Parlament pentru alegerea lor. Comisia și Direcția nu au niciun motiv să se îndoiască de calificarea profesională a membrilor laici desemnați în martie 2020. Astfel, aceștia ar putea avea posibilitatea de a candida din nou, iar acest lucru ar trebui indicat în dispoziția tranzitorie, se spune în comunicatul CoE.