Numărul moldovenilor care solicită azil în Germania este în creștere. De la circa o sută de persoane în iunie curent, la 231 în iulie și 431 în august, relatează IPN, cu referință la infomigrants.net.
Portalul se bazează pe scrisoarea secretarului de stat în ministerul german de interne Helmut Teichmann, adresată senatorului pentru integrare a Berlinului Elke Breitenbach, în legătură cu faptul că „la Berlin numărul cererilor depuse de moldoveni, inițiale și ulterioare, a crescut la nivel național cu aproximativ 80 la sută”.
În scrisoare se menționează că în cadrul celor peste 1.500 de decizii, luate pe parcursul anului curent de Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați în raport cu cetățeni moldoveni, nu a fost aprobat niciun caz de protecție internațională și chiar nicio interdicție de deportare. Mai mult, secretarul de stat a calificat drept „explozivă” situația creată, scrie infomigrants.net.
Evoluțiile în cauză plasează Moldova pe locul cinci în lista țărilor de origine a solicitanților de azil după Siria, Afganistan, Irak și Turcia. Cu un an în urmă, solicitanții de azil din fosta republică sovietică în Germania erau unități, notează sursa.
Documentul demnitarului german insistă că are loc abuzarea sistemului de azil. Totodată, problema nu trebuie subestimată „în contextul importanței la general pentru acceptarea (migranților și refugiaților) în societate”.
În scrisoare, Teichmann presupune că principala motivație a agitației migraționale ar putea fi de ordin financiar. Pentru a opri persoanele care vin în Germania și solicită întreținere în așteptarea deciziei de azil, demnitarul se pronunță pentru acordarea lunară în avans a prestației financiare. Restricționarea plăților ar putea reduce posibilitățile de abuzare a sistemului, acesta fiind conceput pentru persoanele care într-adevăr au nevoie de azil.
Se constată că sporirea bruscă a solicitanților de azil din Moldova vine în contextul unui nou guvern pro-occidental format în iunie. Deocamdată, nu este clar dacă schimbarea direcției politice a țării are vreo influență concretă asupra acestor evoluții, scrie infomigrants.net.
previous post