ALBASAT
Nisporeni Societate

Creştinii ortodocşi de stil vechi o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sărbătoare religioasă cu un spirit aparte pentru creştinii ortodocşi de stil vechi din Republica Moldova. Astăzi, aceştia o sărbătoresc în pomenire pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, ocrotitoarea Moldovei.

Născută în secolul 10 al erei noastre, Cuvoasa Parascheva a fost vreme multă o pustnică în pustia Iordanului, înainte de aceasta fiind călugăriţă şi ducând crucea lui Hristos prin ascultare şi smerenie.

Părintele Sergiu Ivanov, paroh al Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil  din localitatea Vărzăreşti, raionul Nisporeni menţionează că Sfânta este cu adevărat o ocrotitoare şi că creştinii ar trebui să se ducă cu mai multă milă şi dragoste faţă de aproapele său la sfintele sale moaşte: „Sânta este floarea Moldovei. S-a dus în pustia Iordanului să o înflorească, dând dovadă de ascultare şi smerenie. Sfinţii sunt campionii zilelor noastre, pentru că ei au ajuns la slavă şi mărime, dar au ajuns cu greu, pentru că noi nu ne-am imaginat să ne vedem trăind în pustie, fără casă, fără nimic. Este o provocare imensă, ce nu poate fi trecută de oricine, doar de campionii cerului, sfinţii. Cu toate acestea, nimic nu este imposibil, doar dacă omul vrea să-şi închine viaţa, sufletul şi trupul lui Dumnezeu. Chemarea Bisericii pe pământ este să umplem pământul de moaşte şi cerul de sfinţi, iar maica Parascheva este, fără îndoială, printre ei”.

De 380 de ani, sfânta ocroteşte pământurile Moldovei, fiind adusă de domnitorul Vasile Lupu şi este sărbătorită anual la data de 14 octombrie stil nou, sau 27 octombrie stil vechi, în ziua decesului său.

„Avem sfinţii martiri, pentru ca să ne fie exemple pe parcursul vieţii noastre, ca noi să ne umplem de putere sufletească şi duhovnicească, ca noi să ne atingem de moaştele sfintei, având credinţă, şi să ne vindecăm de boala trupească şi sufletească. Lucrarea lui Dumnezeu este mare şi nemaipomenită, neînţeleasă de mulţi, dar sfântă pentru toţi! La utrenie, de sărbătoarea sfintei Parascheva, este asemănată cu o floare: ca o floare ai răsărit din pământul Epivatei, ai înflorit pustia Iordanului… . Îndemnul ei este să ne lepădăm de sine şi să-i urmăm lui Hristos. Sinele este acel ”EU” al fiecăruia dintre noi. Când ne lepădăm de orgoliu, atunci ne vine smerenia, vine răbdarea, atunci îţi vine ascultarea faţă de cuvintele lui Dumnezeu”, a menționat Părintele Sergiu Ivanov, paroh al Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Cuvioasa Parascheva este renumită în rândul credincioşilor pentru minunile sale, făcute celor ce se roagă acesteia, sau celor ce se închină la moaştele sale de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, România. Una dintre cele mai renumite fiind chiar aflarea moaştelor sale. Sfânta a apărut în somn la un bărbat cu evlavie Gheorghe, care a înmormântat deasupra acesteia un domn mort pe mare. Sfânta însă i-a apărut trei nopţi în somn, pe tron, ca o împărăteasă şi îi tot spunea să ia „Hoit-ul” de pe ea. La deshumare, martorii au aflat corpul sfintei la aproximativ jumătate de metru mai adânc decât cât a fost înmormântat naufragiatul.
Deşi a stat în pământ vreme bună, trupul acesteia a rămas intact şi izvora miros plăcut, lucru cel  face de sute de ani, până în zilele noastre.

Related posts

Postul Paştelui a început pentru creştinii ortodocşi. Vezi ce este important să ştim şi ce recomandă duhovnicul

Albasat

Cursul valutar oficial la 24.02.2022

Albasat

Miercuri dimineața, erau 76 de persoane suspecte de COVID-19

Albasat

Leave a Comment