ONU emite avertismente despre declanşarea crizei umanitare din Liban, după explozia devastatoare de marţi din Beirut. Libanul suferea deja de o criză economică importantă înainte de explozie. Analiştii au conturat scenarii pe toate planurile în urma analizei impactului generat de explozie.
Preşedintele libanez, Michel Aoun, a respins apelurile pentru o investigaţie internaţională cu privire la explozia devastatoare de marţi din portul Beirut. Preşedintele a afirmat că autorităţile locale vor examina dacă aceasta a fost declanşată de „interferenţe externe”, precum o bombă, potrivit New York Times.
Liderul mişcării militante Hezbollah, Hassan Nasrallah, a negat că ar fi depozitat arme sau muniţii în port.
Guvernul a declarat că explozia a fost rezultatul detonării a 2.750 de tone de nitrat de amoniu care au fost depozitate în port timp de şase ani în condiţii de siguranţă incerte.
De-a lungul anilor, decizia de a păstra cantitatea uriaşă de material explozibil în portul aflat la mică distanţă de centrul oraşului a fost criticată de populaţie.
Libanezii au acuzat ani la rând elita politică de corupţie, neglijenţă şi administrare defectuoasă.
Libanul suferea deja o criză economică importantă înainte de explozia care a lăsat cel puţin 154 de oameni morţi, 5.000 de răniţi şi peste 300.000 de persoane fără adăpost.
75% dintre libanezi solicitau ajutor de la stat iar 33% şi-au pierdut locul de muncă.
Peste aceste cifre se mai adaugă un milion de oameni care trăiesc sub pragul sărăciei.
Programul Mondial Alimentar a declarat că daunele aduse portului Beirut vor întrerupe aprovizionarea cu alimente şi preţurile vor creşte.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că sistemul de sănătate a fost grav afectat, trei spitale fiind în incapacitate de funcţionare. Analiştii Organizaţiei Naţiunilor Unite au emis prognoze sumbre. Criza umanitară din Liban este pe punctul de a începe.