Economie maximă şi confort la grădiniţa din localitatea Soltăneşti. Datorită proiectului cu biomasă, implementat în cadrul grădiniţei, atât copiii, cât şi angajaţii beneficiază de condiţii mai bune, aceştia ne mărturisesc că situaţia s-a schimbat radical şi acum este o plăcere să activezi în cadrul unei aşa grădiniţe.
Lucia Negură, director interimar al grădiniței din localitatea Soltănești: „ Proiectul cu energie şi biomasă a fost implementat în 2017-2018 : renovarea cazangeriei cu biomasă şi instalarea panourilor solare, în sumă de 1 milion 877 de mii de lei. Suntem foarte bucuroşi pentru acest proiect, copiii beneficiază de apă caldă la spălatul mâinilor, în clădire s-a schimbat căldura, este mai cald, mai binevenit. ”
Părinţii susțin că pe lângă condiţii, angajaţii se comportă respectuos şi sunt cu ochii în patru după copii.
Lilia Ciocania, părinte: „ Ca părinte, e mult mai bine, adică satisfăcută, pentru că, odată ce ai o bază, eşti mai liniştit, au grijă.”
Educatorii susţin că în instituţie a devenit mai cald şi că au dispărut multe probleme după implementarea acestor proiecte.
Lidia Lungu, educator: „ Se menţine căldura în interiorul încăperilor, este o temperatură constantă şi copiii sunt mai liberi, sunt îmbrăcaţi mai lejer, chiar şi dormitul nu necesită haine adăugătoare sau suplimentare, pentru a-şi menţine căldura. Suntem mai liberi, degajaţi, nu simţim nevoia de a pune alte obiecte să ne încălzim.”
Energia Verde – un imbold pentru dezvoltarea țării
Trecerea la energia verde este o consecință directă a suportului acordat în ultimii ani de Uniunea Europeană Republicii Moldova prin intermediul Proiectului Energie și Biomasă. În prezent, peste 200 de școli, grădinițe, centre comunitare și spitale beneficiază de sisteme moderne de încălzire cu biomasă, 48 de grădinițe și spitale au instalate colectoare/panouri solare, iar numărul total al beneficiarilor a crescut până la peste 200,000 de persoane.
Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.