ALBASAT
Societate

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Parlament ar accede trei formațiuni

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar obține cele mai multe voturi – 26,4%, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate – 24,8%, și Partidul politic Șor – 11,2%. Circa de 17,4% din respondenți nu au avut un răspuns la această întrebare, iar peste 5,6% nu ar vota. Datele se conține în studiul „Barometrul Socio-Politic februarie – 2023”, prezentat de Compania de cercetare sociologică IMAS.

Din respondenții care au opțiune de vot, cu BCS ar vota 34,4%, cu PAS – 32,3%, iar cu Partidul Șor – 14,6%.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul general IMAS, Doru Petruți a declarat că se atestă anumite schimbări și oscilații în ceea ce ține de intenția de vot. Este vorba despre poziționarea BCS pe primul loc, în locul PAS. „Toate trei partide înregistrează scăderi și continuă ceea ce am subliniat în sondajul nostru din finalul lui 2022. Cresc constant, chiar dacă lent, opțiunile pentru alte partide care deocamdată nu ating pragul, dar se apropie. Sunt peste 15% de opțiuni pentru alte partide”, explică directorul IMAS.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, 25,2% din respondenți ar vota cu Maia Sandu, iar 20,4% ar vota cu Igor Dodon. Aceștia sunt urmați de Ion Ceban – 8,2%, Ion Chicu – 5,4%, Vladimir Voronin – 4,9% etc. „Legat de cursa prezidențială, lucrurile nu fluctuează foarte semnificativ. Pe locul întâi se menține doamna președintă Maia Sandu, cu 25%, chiar dacă există o oarecare scădere în rating”, a notat Doru Petruți.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, pentru ar vota 51%, iar contra – 35%. Pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică ar vota 38%, iar contra – 39%. Totodată, pentru unirea Republicii Moldova cu România ar vota 32%, iar împotrivă ar vota 57%.

27% din respondenți consideră că direcția în care merg lucrurile în țară este bună. Marea majoritate, peste 66%, sunt de părere că direcția este greșită. „Nu este o dinamică pe acest indicator, ci mai degrabă este o stagnare. În continuare avem 53% de nemulțumiți, deloc sau nu prea mulțumiți de modul în care trăiesc. Unul din cinci din cetățenii noștri se arată mulțumiți de viața de zi cu zi. Comparațiile cu viața de anul trecut arată rău. 54% spun viața lor e mai proastă decât cea de acum un an, iar 15% consideră că duc o viață ceva mai bună”, a menționat Doru Petruți.

Sondajul mai arată că unul din cinci respondenți se gândește să plece peste hotare, fie să se mute cu traiul, fie să plece la muncă. Motivele de a pleca din țară sunt: sărăcia, salariile și pensiile mici, nivelul de trai scăzut – 65,7%, Moldova nu are viitor – 14,1%, stilul de viață, cultura, serviciile sociale din altă țară – 6,1% etc.

Barometrul socio-politic a fost realizat perioada 6-23 februarie, pe un eșantion de 1100 de persoane. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 3%. Comanditarul sondajului este Public Media.


Related posts

26 de milioane de puieți vor fi plantați în această toamnă

AlbasatTV, Nisporeni

O expoziție de o zi în atelierul lui Mihai Țăruș

AlbasatTV, Nisporeni

Alertă cu bombă la un mall din capitală. Toată lumea a fost evacuată

Albasat

Leave a Comment