ALBASAT
Economie

De la începutul anului au fost exportate peste 4 mii de tone de miez de nucă

În perioada 1 ianuarie-15 martie 2018, Republica Moldova a exportat peste patru mii de tone de miez de nucă, în valoarea de peste 520 de milioane de lei. Cantitatea exportată de la începutul anului reprezintă o creștere cu 26%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, în prezent peste 90 de tone de miez de nucă sunt recunoscute în calitate de corp delict în cadrul unor cauze penale. Datele au fost prezentate la ședința de din 16 martie a Parlamentului, la „Ora Guvernului” de către conducerea Serviciului Vamal, după ce deputatul socialist, Oleg Lipskii, a adresat o întrebare cu privire la blocarea exportului de miez de nucă.

Parlamentarul PSRM a declarat că are o adresare semnată de către reprezentanţii a nouă companii exportatoare de miez de nucă care semnalează că se confruntă cu probleme la export.

Potrivit statisticilor vamale, în domeniul exportului de nucă activează în jur de 20-25 de companii. Vicedirectorul Serviciului Vamal, Grigore Ionițov, a declarat că din numărul total, niciunui agent economic nu i-a fost blocată activitatea, ci în cazul unor neconformități, s-a refuzat o anumită tranzacție. Or, companiilor căror li s-a refuzat o tranzacție, au venit în perioada imediat următoare cu alte cereri de solicitare a certificatului de origine preferențială la exportul mărfurilor. Vicedirectorul a dat asigurări că toate companiile care respectă norma legală şi normele internaționale, la care Republica Moldova este parte, nu se confruntă cu restricții la export.

Grigore Ionițov a menţionat că pe parcursul anilor 2016-2018, Serviciul a recepționat mai multe cereri din partea organelor vamale din Franța, Italia, Austria, Marea Britanie, Turcia, Belgia, în vederea verificării ulterioare a certificatelor de origine preferențială, eliberate de către Vamă pentru exportul de nuci. Astfel, în cadrul verificărilor suplimentare a documentelor justificative, care au stat la baza eliberării certificatelor, au fost identificate numeroase riscuri.

Printre riscuri se numără figurarea persoanelor decedate sau aflate peste hotare la momentul perfectării actelor de achiziții. Totodată, s-a depistat că în unele acte de achiziții figurau minori sau persoane care nu confirmă participarea la tranzacția de vânzare-cumpărare. Potrivit lui Grigore Ionițov, după ce s-a verificat legalitatea mai multor acte, s-au confirmat majoritatea riscurilor şi anume trecerea mărfurilor cu folosirea frauduloasă a actelor vamale.

În aceeași perioadă, 2016-2018, Serviciul Vamal a documentat cazuri de contrabandă cu miez de nucă din Ucraina, unde miezul este mai ieftin, adus în Republica Moldova prin zona verde şi pe segmentul transnistrean. Aceste mărfuri urmau să ajungă pe piața europeană cu originea Republica Moldova. Potrivit conducerii Serviciului Vamal, atâta timp cât prețurile la miez în țara vecină sunt mai mici, există tentația de a-l aduce în ţară prin contrabandă, iar apoi să fie obținut certificatul de origine şi exportat pe piața europeană ca produs moldovenesc.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Related posts

Cursul valutar oficial la 16.12.2019

Albasat

Afacerea fraților Țîgulea: Un model de reușită în agricultura modernă

AlbasatTV, Nisporeni

Huawei anticipează că va deveni cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume în ultimul trimestru al anului viitor

Leave a Comment