ALBASAT
Societate

Depuneri de flori la monumentele personalităților marcante în omagiul Limbii Noastre

Ziua de 31 august, când este marcată sărbătoarea națională „Limba Noastră”, a început cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și la mormintele mai multor personalități de la Cimitirul Central. În mesajul său, președintele Igor Dodon a îndemnat oamenii să se mândrească cu faptul că vorbesc una dintre cele mai frumoase limbi din lume, fie că aceasta este numită moldovenească, fie că este numită română, transmite IPN.

„Fie ca limba mamei, limba natală, limba poporului nostru să fie cultivată, prețuită și studiată cu dragoste și pietate. Și să o cunoască bine fiecare locuitor al țării. Voi aminti ceea ce am spus și în alți ani: să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”, precizează șeful statului în mesajul publicat pe Facebook.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au depus flori la monumentele și mormintele mai multor personalități, printre care și artiștii Doina și Ion Aldea-Teodorovici și poetul Grigore Vieru. Lidera PAS, Maia Sandu, menționează în mesajul său că „pentru mulți basarabeni, limba lor maternă, limba română, a fost multă vreme cenușăreasă”. Doar după 1989, a revenit în capul mesei. Trecerea la grafie latină a fost o sărbătoare a limbii române și pentru vorbitorii de română. „Cel mai bun mod de a sărbători Ziua Limbii Române este să vorbim corect, să citim românește, să ne cunoaștem scriitorii, să transmitem limba română generațiilor următoare. Să facem acest lucru nu o dată pe an, ci zi de zi. Să ținem minte că cineva a luptat pentru a putea vorbi limba română, limba mamei”, a notat Maia Sandu.

Membrii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr au depus flori pe Aleea Clasicilor din Chișinău, inclusiv la bustul lui Mihai Eminescu. Andrei Năstase a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii, în care menționează că „gândul său pentru toți cei care astăzi sărbătoresc Ziua Limbii Române este unul de unitate și respect, toleranță și bunăvoință, modestie, onoare și prețuire pentru tot ceea ce acum înseamnă român și românește, pentru limbă, tradiție, credință și, nu în ultimul rând, spiritualitate”. „Suntem datori copiilor noștri să nu lăsăm limba română să moară, aici, în stânga Prutului. Suntem datori să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a nu permite altor graiuri în care se înțeleg oamenii Moldovei să o stingă și să o reducă, la un moment dat, peste mulți ani, la definitivă tăcere”, susține Andrei Năstase.

Și conducerea Primăriei capitalei a depus flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare. De la depuneri a lipsit primarul general, Ion Ceban. Însă edilul a transmis un mesaj în care menționează că „Limba este cel mai frumos tezaur al unui popor”. „Prin limba vorbită putem determina idealurile, istoria și cultura unui neam. Strămoșii ne-au lăsat o limbă frumoasă, iar în vremuri au perfecționat-o și noi continuăm același lucru, pentru a putea comunica, înțelege, dar nu a crea dispute. Important este să o vorbim corect și cu dragoste de țară și de viitor”, menționează Ion Ceban în mesajul transmis.

Partidul Unității Naționale a emis o declarație cu ocazia Zilei Limbii Române, în care precizează că „procesul de repunere în drepturi a limbii române în Republica Moldova nu s-a încheiat și trebuie să continue, la peste trei decenii de la data revenirii ei în circuitul oficial”. Potrivit PUN, „într-un mod la fel de revoltător, Parlamentul refuză de mai mulți ani să introducă în textul Constituției denumirea corectă a limbii oficiale, limba română, deși o decizie în acest sens a fost pronunțată de către Curtea Constituțională încă în anul 2013”. „Înverșunarea cu care anumite grupări politice blochează folosirea limbii române pe teritoriul Republicii Moldova trădează importanța strategică a acestei probleme. Dincolo de aspectele sale culturale, limba română marchează pentru noi o graniță geopolitică dintre occident și spațiul eurasiatic. Luptând pentru limba română, vom lupta pentru ancorarea noastră în civilizația europeană, căreia îi aparținem din punct de vedere istoric”, se spune în declarația PUN.

Tot luni, reprezentanții Mișcării politice UNIREA au organizat o acțiune în fața Președinției, menționând că i-au adus șefului statului „cadouri simbolice”. Aceștia au venit cu Declarația de Independență, cu o pungă neagră cu calendar (cu aluzie la punga neagră transmisă președintelui de fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, în care se prezumă că ar fi fost bani, lucru negat de șeful statului) precum și Codul Penal. Liderului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a pus Codul Penal în acea pungă, iar ulterior a agățat-o de gardul de la Președinție.

Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a transmis felicitări cetățenilor Republicii Moldova cu ocazia Zilei Limbii Noastre. Oficialul a adus un omagiu liric cu acest prilej, recitând versurile poetului Mihai Eminescu „Coborârea apelor”.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. „31 August – Ziua Limbii Române, sărbătorită în egală măsură pe cele două maluri ale Prutului, în România și în Republica Moldova, dar și pe Mapamond, de către aceia pentru care „limba română este Patria mea”. Felicitări tuturor! Suprema formă de respect față de limba noastră maternă este să o vorbim și să o scriem corect. În ceea ce mă privește, rămân un optimist…”, menționează diplomatul.

Related posts

Vitali Gavrouc: De la preluarea puterii, guvernarea PAS a acționat în regim de pompier

AlbasatTV, Nisporeni

În Moldova funcționează doar 38 de stații centralizate de irigare

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 30.10.2020

Albasat

Leave a Comment