Deputatul PAS, Radu Marian, a făcut apel către Procuratură și CNA să oprească achiziția publică inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP) pentru procurarea blanchetelor, transmite IPN. Într-un briefing de presă, deputatul a spus că se pregătește o nouă schemă de jăcmănire a cetățenilor Republicii Moldova.
„Este vorba despre furtul din buzunarele cetățenilor la eliberarea pașapoartelor și actelor de identitate. Conform informațiilor confirmate de mai multe surse, astăzi, pentru fiecare pașaport eliberat un moldovean ar fi furat cu aproape 300 de lei, adică cu aproape 30% din prețul achitat pentru eliberarea unui pașaport”, a precizat deputatul, candidat pe listele PAS la alegerile din 11 iulie.
Potrivit lui Radu Marian, acest lucru se întâmplă din cauza unui contract păgubos semnat de Agenția Servicii Publice acum câțiva ani, pe vremea când această instituție era condusă de „oamenii lui Plahotniuc”. Acum, „oamenii lui Dodon, care conduc ASP-ul, vor să continue schema și mai departe”, a spus Radu Marian.
Politicianul PAS susține că, la 26 aprilie 2021, ASP a inițiat urgent o achiziție publică, în valoare de 500 de milioane de lei, pentru procurarea a 1,5 milioane blanchete pentru pașapoarte și alte acte de identitate. Asta, în condițiile în care la ASP există deja 400 de mii de blanchete disponibile. Ceea ce ar fi suficient pentru activitatea instituției timp de un an, spune deputatul.
Potrivit lui, această achiziție a fost anunțată la o zi după ce Curtea Constituțională a dat undă verde pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. „Șefii ASP se grăbesc pentru că s-au gândit că nu vor fi mult la guvernare și că trebuie finalizeze această schemă până la venirea unui nou guvern. Această achiziție a fost anunțată în timpul unui guvern demisionar și în timpul unei crize economice cu un buget de stat limitat. Se vrea aranjarea licitației în nașa mod, ca aceeași companie care a livrat blanchetele pentru pașapoarte în timpul guvernării lui Plahotniuc, să câștige și acum licitația și să continue furtul banilor din buzunarul cetățenilor”, a mai spus Radu Marian.
Într-o declarație publicată recent, ASP precizează că achiziția publică respectivă a fost inițiată în anul 2021, dar va fi realizată în anii 2022-2023, cu alocarea sumelor necesare în bugetele ASP pentru anii 2022 și 2023, necesare pentru realizarea contractului respectiv, încheiat în urma licitației publice. Pentru a evita o eventuală îndatorare financiară a ASP, procedura de achiziție include clauze contractuale obligatorii privind efectuarea achitărilor cu producătorii – doar după perfectarea documentelor de către ASP. În același timp, având în vedere că ASP este o instituție publică și își desfășoară activitatea în baza autonomiei financiare, mijloacele financiare pentru achiziționarea blanchetelor urmează să fie alocate din bugetul ASP.
Potrivit ASP, necesitatea de organizare a procedurilor de achiziții publice pe parcursul anului 2021 este argumentată din punct de vedere procedural și tehnologic, deoarece desfășurarea procedurilor respective include un ansamblu de activități ce urmează să fie derulate în cadrul unui termen îndelungat, de cel puțin 12 luni calendaristice.
ASP respinge toate insinuările şi suspiciunile precum că în procesul licitației ar fi fost admise nereguli sau abuzuri. ASP își rezervă dreptul să se adreseze în instanță de judecată pentru a apăra imaginea instituției.
previous post