Deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, reprezentanți ai societății civile și academicieni au semnat Pactul pentru Europa, inițiat de blocul „Împreună” (Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB). Ceremonia de semnare a avut loc la Palatul Republicii și a fost o continuare a evenimentului care a avut loc pe 25 mai, atunci când 13 partide au semnat Pactul pentru Europa, transmite IPN.
Constantin Tampiza, semnatar al Declarației de independență, vicepreședinte al Asociației Obștești Parlamentul Independenței, a menționat că e imposibil să realizezi ceva dacă există dispersare civică, politică sau socială. Semnificația momentului constă în cuvântul „consolidare”, când s-a început a realiza o aspirație a poporului – integrarea europeană. Pactul e un simbol al luptei pentru a câștiga aspirațiile poporului.
Nicolae Misail, deputat în primul Parlament, a chemat cetățenii să se unească, să meargă la vot și să fie consfințit în Constituție cursul european al Republicii Moldova.
Președintele CUB, Igor Munteanu, a declarat că semnarea pactului nu este în favoarea unui partid politic, nu este în favoarea unei coaliții, ci este un subiect de cauză publică. „Atunci când ați decis să separați Republica Moldova de URSS, ați pornit un obiectiv de interes național și sunt foarte puține lucruri care au creat această expresie a unității naționale, Declarația de Independență a fost una dintre expresiile unității naționale, apărarea hotarelor contra invadatorilor din 1992, contra armatei a 14-a, mobilizarea oamenilor pentru a-și apăra casele lor, a fost o expresie a unității naționale”, a spus Igor Munteanu.
Președintele Platforma DA, Dinu Plîngău, a spus că Republica Moldova are nevoie în asemenea momente de idei, de concepte care pot uni societatea, oamenii. „Ideea poate fi veșnică și mă închin în fața fiecăruia dintre dumneavoastră pentru că ați pus bazele unei idei care trăiește în inimile și sufletele fiecărui cetățean al Republicii Moldova: ideea de libertate. Astăzi, ideea care poate uni societatea din Republica Moldova, suficient de dezbinată, împărțită în partide politice, societate care susține diferite confesiuni și concepte, poate fi unită în jurul ideii de integritate europeană”, a spus Dinu Plîngău.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul