Deținătorii de patente fac apel către ambasadele și organizațiile internaționale acreditate în Republica Moldova, în special ambasada Uniunii Europene și cea a Statelor Unite ale Americii. Ei îndeamnă partenerii de dezvoltare să verifice minuțios în ce mod autoritățile de la Chișinău utilizează granturile acordate. Or, potrivit lor, statul nu face altceva decât să împovăreze antreprenorii mici și mijlocii cu taxe, iar mai nou și cu amenzi pentru a suplini bugetul.
Într-o conferință de presă la IPN, Olga Ciapchi, consilier local și orășenesc, deținătoare de patentă, a menționat că, din 1 iulie, dată la care patentele au fost interzise, activează ilegal. „Mi-i jale de bătrânii noștri care activează în piață și în aceste condiții, dar nici eu nu mai merit să plătesc acel Fond Social, pentru că țara este depopulată completă. Din urma noastră nu mai are cine să ne facă pensia”, a mai spus Olga Ciapchi.
„Pentru noi patena a fost o sursă de supraviețuire, nu o sursă de îmbogățire. Dar sub pretextul aparatelor de casă se vrea monopol, se vrea lichidarea piețelor. În condițiile în care suntem impuși să activăm cu aparat de casă – foarte simplu – noi singuri ne auto-lichidăm. Îmi pare rău, pentru că în orice altă țară, businessul mic este coloana vertebrală a economiei. Dar pe noi ne sugrumă și ne nimicesc în favoare businessului mare, în favoarea monopolului”, a declarat Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, titulară de patentă.
Ruslan Verbițchi, reprezentant al deținătorilor de patentă, a declarat că patenta nu este un privilegiu sau un lux. Patenta pentru majoritatea deținătorilor este unica sursă de existență. Autoritățile cu bun simț și responsabilitate, înainte de a le lua oamenilor unica sursă de existență, se îngrijesc să le ofere ceva schimb. Însă nu este cazul actualei guvernări. „Guvernul vremurilor bune va intra în istoria Republicii Moldova ca „guvernul dezastrului și distrugerii”. Guvernul „situații de urgență” și al corupției, guvernul cu cele mai mari prețuri și al celor mai înalte rate ale inflației. PAS spune că merge în Uniunea Europeană, dar ei merg în UE cu instrumente bolșevice, cu limitarea libertății, cu decizii luate pe sub masă, fără să consulte societatea”, a declarat Ruslan Verbițchi.
Mirza Amrahov, deținător de patentă, spune că au fost prezentate toate argumentele ca să fie păstrată activitatea în baza de patentă, interzisă din 1 iulie. Potrivit lui, deși autoritățile i-au invitat la discuții, i-au ascultat, dar nu i-au auzit. În aceste circumstanțe, în opinia sa, populația pur și simplu va părăsi țara, așa cum s-a întâmplat de-a lungul anilor. Or, în anul 2017, activau circa 20 de mii de patentari, iar acum numărul lor a ajuns la circa 4 mii.