ALBASAT
Societate

Dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică: un pact verde pentru Moldova? Dezbateri

Uniunea Europeană este un lider în promovarea energiei durabile, a sustenabilității mediului și în combaterea schimbărilor climaterice. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și proiectele susținute în cadrul Parteneriatului Estic joacă un rol important în eforturile comune pentru o dezvoltare sustenabilă. Doar pe parcursul acestui an, UE a alocat peste 800 de milioane de euro pentru proiectele din PaE în domeniul energiei sustenabile. Declarațiile în acest sens au fost făcute în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Comisia Europeană a lansat un instrument care are scopul de a schimba provocările de mediu: reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, creșterea economică etc., a menționat Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE la Chișinău. Potrivit lui, un rol important în acest sens îl are efortul comun al statelor UE, dar și al celor din cadrul PaE. Oficialul a menționat că Republica Moldova progresează în diversificarea resurselor energetice și în ceea ce ține de o securitatea energetică sporită.

Gintautas Baranauskas a declarat că Uniunea Europeană, alături de Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pregătesc un program ambițios de eficiență energetică a clădirilor publice, în special a spitalelor, urmând a fi investiți sub formă de grant 50 de milioane de euro. Oficialul a precizat că investițiile în energia curată și sustenabilă aduc mai multă bunăstare, locuri de muncă. La fel, abordează problemele sociale și de mediu în perioada de recuperare post pandemie.

Christian Ballaro, manager de proiecte la Delegația UE, a declarat că UE a investit o sumă substanțială în domeniul eficienței energetice. Aceste investiții considerabile se fac pentru că de energia curată depinde calitatea vieții cetățenilor. Potrivit lui, Uniunea Europeană a investit inclusiv în consolidarea capacităților pentru elaborarea politicilor, precum și în acordarea asistenței tehnice. Calitatea acestui sprijin, în opinia sa, este esențială.

Christian Ballaro a menționat că sistemul energiei are un șir de perspective, aici fiind vorba despre transportările energiei, interconexiunile etc. Și UE a acordat Republicii Moldova investiții substanțiale pentru îmbunătățirea rețelelor. Astfel, pe parcursul ultimilor 15 ani, au fost investiți peste o sută de milioane de euro în îmbunătățirea rețelelor. Totodată, astăzi, se implementează o investiție de 40 de milioane de euro, acordați sub formă de grant, pentru a extinde conexiune la frontiera cu România, fiind vorba de conducta de gaz Iași-Chișinău.

Oficialul a mai spus că, de asemenea, s-a investit foarte mult în ceea ce ține de energia regenerabilă – biomasă, energie solară, panouri fotovoltaice – proiecte implementate de PNUD Moldova. Au fost create condiții, inclusiv pentru producere locală a biomasei și aceste proiect nu este încheiat. În opinia sa, investițiile în eficiență energetică și în energia regenerabilă este o forță motrice economică și extrem de importantă.

Călin Negură, șef de direcție la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a menționat că în acest domeniu, Uniunea Europeană este partenerul principal și UE acordă suport consistent pentru valorificare potențialului de utilizare a resurselor de energie regenerabilă. Potrivit lui, autoritățile urmăresc dezvoltarea cadrului legal, aliniindu-se la obiectivele europene. „Anul 2020 este un în care se împlinesc aproape zece ani de implementare a programului național pentru eficiență energetică. Tot în acest an sunt aproape 10 ani de la crearea Agenției de Eficiență Energetică, organul principal care implementează această politică a statului. La începutul anului viitor urmează să facem evaluări, dar estimările arată că realizările – pot fi calificate la nivel satisfăcător. Pe unele domenii este mai bine, altele lasă de dorit și aici sunt mai mulți factori. În continuare sunt multe provocări în ceea ce ține de capacitățile de implementare, și la nivel central și local”, a mai spus Călin Negură.

Dezbaterea „Dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică: un pact verde pentru Republica Moldova?” a fost organizată de IPRE, cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Related posts

Donație de 96 de laptopuri pentru 22 de instituții de învățământ din raionul Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Чрезвычайное положение в области общественного здоровья продлевается до 15 июля

Albasat

Medici: Este examinată posibilitatea introducerii certificatului COVID-19 la locul de muncă

Albasat

Leave a Comment