Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, constată cu regret „antrenarea instituției Procuraturii în reglări de conturi între grupurile cleptocratice”. Potrivit lui, ieșirea procurorului general împotriva organizațiilor societății civile, centrelor de cercetare și partenerilor de dezvoltare este regretabilă și îngrijorătoare. Reacția vine după ce Alexandr Stoianoglo a spus că este ținta unei campanii de discreditare, „pusă la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale, politicieni, printr-o rețea de ONG-uri și experți independenți, în ghilimele”, transmite IPN.
Directorul IPRE a menționat că Alexandr Stoianoglo reprezintă o instituție cheie, care ar fi trebuit să vegheze asupra respectării ordinii de drept și a statului de drept în Republica Moldova, nu să atace și să intimideze opiniile și recomandările experților independenți.
„Ca și întotdeauna, echipa de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, împreună cu alte organizații partenere ale societății civile și în cooperare cu partenerii de dezvoltare și autoritățile publice naționale, va continua să își desfășoare activitatea în strictă conformitate cu legea, statutul și misiunea noastră, fiind ghidați de obiectivul de a promova și susține în Republica Moldova întărirea statul de drept, funcționarea instituțiilor în interesul public și al cetățenilor în conformitate cu angajamentele internaționale și Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat directorul IPRE.
Iulian Groza a precizat că se află într-o vizită de lucru la Washington, unde, împreună cu mai mulți colegi, are planificate întrevederi cu înalți oficiali cu privire la principalele evoluții, provocări și priorități orientate spre susținerea agendei de reforme și transformare din Republica Moldova. El a mai menționat că declarațiile procurorului general vor fi analizate, iar apoi va fi prezentată o poziție consolidată.
Într-o conferință de presă, susținută luni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că, a devenit „prima și principala țintă” în războiul anunțat de guvernarea PAS corupției. Șeful Procuraturii afirmă că este vorba și despre o campanie de discreditare, „pusă la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale”, politicieni, printr-o rețea de ONG-uri și așa-ziși experți independenți. Stoianoglo a făcut trimitere la mai multe evenimente și studii prezentate de IPRE, precizând că în cadrul acestora, activitatea Procuraturii este criticată. Mai mult, el a acuzat că reprezentanți ai Institutului l-ar fi susținut pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, având o comunicare cu el.
previous post