Portal de știri
Societate

Distincții de stat pentru personalități din cultură cu prilejul Zilei Culturii

Mai mulți oameni de cultură au primit distincții de stat pentru succese remarcabile în activitatea de creație și înalta măiestrie profesională prin care contribuie la promovarea valorilor spirituale ale neamului. Distincțiile au fost conferite pe președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, transmite IPN.

Cea mai înaltă distincție, ,,Ordinul Republicii” a fost conferită regizorului Vlad Druc, scenaristului Dumitru Olărescu și artistului plastic Tudor Zbârnea, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei.

De „Ordinul de Onoare” s-au învrednicit arhitectul Gheorghe Bulat, criticul și istoricul literar Nina Corcisnchi, directoare a Institutului de Filologie Română ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu”, precum și traducătorul din limba română în limba cehă Jiri Nasinec.

Medalia „Mihai Eminescu a fost înmânată poetei Marcela Benea, directoarei executive a Centrului academic Internațional „Mihai Eminescu Elena Dabija și scriitorului, lingvistului Valentin Guțu.

Cu titlul onorific ,,Artist al Poporului” au fost distinși artistul plastic Timofei Bătrânu, coregraful, conducătorul artistic al Ansamblului de Muzică și Dans ,,Mărțișor” Anatolie Magdîl, solistul vocal al Orchestrei Naționale de Muzică Populară ,,Lăutarii” Ion Palade și artista plastică Maria Saca.

Un șir întreg de personalități de cultură au obținut Titlul onorific ,,Maestru in Artă” și Titlul onorific ,,Artist Emerit”.

Șefa statului a menționat că trebuie să-i prețuim pe cei care, în pofida unui an de mari turbulențe, de crize, de maxime tensiuni și incertitudini provocate de războiul de lângă noi, nu au lăsat mâinile în jos, nu și-au abandonat nici vocația, nici proiectele, nici țara.  „Recunoștință celor care au transpirat și respirat asupra fiecărui cuvânt, asupra fiecărei note, asupra fiecărei tușe de penel sau asupra fiecărui pas pe scândura exigentă a scenei pentru ca, prin opera lor, să ne ridicăm deasupra cotidianului, să descoperim noi lumi și să ne redescoperim pe noi înșine. Să le prețuim munca. Să le prețuim talentul”, a mai spus președinta Maia Sandu.

Related posts

Peste 15 mii de probe de apă au fost prelevate în mai din apeductul municipal

Albasat

Caz cutremurător în raionul Nisporeni. Un bebeluş a fost găsit abandonat într-o fâşie forestieră

Albasat

BNM recomandă băncilor să se abțină de la plata dividendelor

Albasat

Leave a Comment