Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, renunță la mandatul de consilier municipal și la funcția de președinte al Partidului Liberal, astfel întrerupându-și activitatea politică și publică. Potrivit lui, gestul este în semn de protest împotriva situației în care s-a pomenit cu dosarele intentate pe numele său, dar și a faptul că acestea nu au fost recunoscute ca fiind politice. Iar „călăii”, în loc să fie trași la răspundere, sunt ridicați la cel mai înalt nivel, spune Dorin Chirtoacă, citat de IPN.
Într-o scrisoare publică, adresată partenerilor din Europa și SUA, Dorin Chirtoacă precizează că, din anul 2001, a fost implicat în activitatea civică și politică, militând pentru reunificarea cu România și pentru integrarea în UE. Însă, în mai 2017, a fost arestat și suspendat, în opinia sa ilegal, din funcția de primar al Chișinăului, de către „regimul mafiot Plahotniuc-Dodon-Șor”. „Nu v-am deranjat după schimbarea puterii din vara anului 2019, având speranța că revenirea treptată la democrație a Republicii Moldova o să determine revenirea la legalitate și în ceea ce mă privește. Din păcate, după încă doi ani, situația nedreaptă, continuă și se agravează”, notează Dorin Chirtoacă.
El spune că dosarele lui sunt în procedură penală. Apartamentul său, casa bunicilor, până și apartamentul mamei sale, decedate anul acesta, sunt sechestrate. „Astfel nu există proces echitabil, termen rezonabil și nici remediu efectiv. Evident ca acestea te demotivează să mai continui să te implici, să mai faci ceva, pentru Republica Moldova și pentru democrație. Totuși, am încercat să găsesc energie pentru a merge înainte. Acum trei săptămâni însă am rămas consternat să văd cum procurorii regimului Plahotniuc – D. Robu, V. Furtuna, V. Morari – sunt promovați. Or, ei sunt cei care au fabricat dosarele mele, la comanda lui Plahotniuc și Dodon”, afirmă fostul primar.
Potrivit lui, cu asemenea personaje, lupta cu corupția nu doar va fi mimată, dar va fi deturnată, „va fi discreditată și înlocuită cu aranjamente, prin metode putrede și primitive”. În opinia sa, devine evident faptul ca orice soluție dată în Republica Moldova, de la retragerea acuzațiilor, până la achitare sau condamnare, va fi una politică și nu un act de justiție. „În asemenea condiții, mă găsesc într-o situație absurdă, de blocaj și nu vad nicio posibilitate de a-mi apăra cauza și onoarea decât, poate, într-un târziu, la CEDO, unde este înregistrată cererea nr. 24516/18 Chirtoaca v. Republica Moldova, pentru suspendarea ilegală din funcție și încălcările de până acum”, a mai menționat Dorin Chirtoacă.