Echipa PNUD s-a alăturat autorităților locale, elevilor și locuitorilor din orașul Nisporeni care au început împădurirea unui teren de 10 ha de la periferia orașului, supus alunecărilor și afectat de gunoiștile stihinice.
Au fost sădiți puieți de salcâm, frasin, stejar, paltin, sălcioară și alte specii care au fost recomandate de specialiștii angajați pentru a analiza și pregăti terenul pentru plantare.
Autoritățile își propun să sădească peste 46.300 de puieți, pentru ca în câțiva ani aceștia să devină o pădure care va genera aer curat, resurse de lemn, va diminua riscul alunecărilor și va deveni un traseu turistic atrăgător.
Acțiunea de împădurire este realizată din grantul în valoare de 20 mii de dolari oferit de Suedia în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.
În total, 30 de comunități din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Dubăsari, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană au beneficiat de astfel de granturi și realizează inițiative menite să sporească reziliența comunităților la schimbările climatice, să reducă riscurile dezastrelor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a localităților.
Recent, pe teritoriul raionului Nisporeni, în contextul amplificării activităţilor ce ţin de plantarea arborilor, au avut loc lucrări de amenajare a spaţiilor verzi. Astfel, s-au plantat puieți de salcie și plop.
Și angajații Consiliului raional Nisporeni au participat la o acţiune eco-civică pentru sporirea suprafeţelor împădurite în cadrul Ocolului Silvic Poruceni. La sfârșitul lunii octombrie, autoritățile au stabilit pentru luna noiembrie acţiunile planificate de către autorităţile centrale şi cele locale cu implicare plenară şi realizarea Planului de acţiuni din toamna 2022, consacrate Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Astfel, pe parcursul lunii noiembrie sunt amplificate activităţile ce ţin de plantarea arborilor şi semănatul seminţelor forestiere.