Portal de știri
Societate

Echipamente IT în valoare de aproape un milion de dolari vor ajunge în spitalele din țară

Sistemul de monitorizare și raportare a vaccinării va fi consolidat. OMS și UNICEF, cu suportul USAID,  au donat 1200 de calculatoare Ministerului Sănătății, cu o valoare totală de aproape un milion de dolari. Ministrul sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că o bună parte a acestor echipamente vor fi direcționate medicilor de familie din zonele rurale, dar și specialiștilor de la ANSP, transmite IPN.

„Aceste calculatoare vor ajunge în spitalele din țară pentru eficientizarea muncii. Am dezvoltat și aprobat la Guvern utilizarea sistemului informațional cu privire la bolile transmisibile. Toate aceste donații vor facilita supravegherea maladiilor contagioase și periculoase. Experiența din pandemie ne-a învățat multe lecții. Aceste echipamente vor merge în proporție majoritară în zonele rurale și ANSP”, a declarat Ala Nemerenco.

John Riordan, șeful interimar al USAID din Republica Moldova, a declarat că donația de astăzi transpune în realitate dorința USAID de a contribui la consolidarea capacităților de imunizarea a populației, dar și a pune umărul la obiectivul autorităților de a conecta sistemul de sănătate din toată țara într-un mecanism unic.

„USAID se mândrește că a putut oferi peste 7,5 milioane de dolari pentru a ajuta Republica Moldova în contextul crizei pandemice. De asemenea, USAID a colaborat cu OMS în vederea îmbunătățirii capacităților de testare și reacție la COVID-19. Asistența noastră a ajutat angajații să aibă grijă corect de pacienți, inclusiv odată cu apariția vaccinului. Asistenții medicali vor putea înregistra imediat informațiile despre vaccinare”, a menționat John Riordan.

Maha Damaj, reprezentanta UNICEF Moldova, și-a exprimat încrederea că această donație va atenua din presiunea care există asupra sistemului de sănătate din Republica Moldova. „Am văzut că într-o situație de criză este importantă consolidarea eforturilor. De la începutul pandemiei, noi am fost alături de Ministerul Sănătății, de la instruire până la dotarea cu echipamente. Această donație va ajuta sistemului de sănătate, inclusiv intervențiile de rutină pentru copii din Republica Moldova”, a declarat ea.

Related posts

Detalii despre explozia de la Pohrebeni

Albasat

Ilan Șor: Sancțiunile Marii Britanii mă amuză și nu mă afectează în niciun fel

AlbasatTV, Nisporeni

Около 1500 потребителей использовали платформу автоматического чтения АО „Apa-Canal Chisinau”

Albasat

Leave a Comment