Portal de știri
Societate

Eficiență energetică cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD

Locatarii a cinci blocuri de locuit din țară vor avea parte de sisteme moderne de distribuție a agentului termic și sisteme de aprovizionare cu apă caldă menajeră. De asemenea, trei spitale din țară vor beneficia de sisteme fotovoltaice de generare a energiei electrice. Proiectul de eficiență energetică are loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și este implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite IPN.

Gestionarii blocurilor locative care vor să beneficieze de un sistem modern de aprovizionare cu agent termic și apă menajeră sunt invitați să depună cereri de finanțare până pe 29 august curent, iar managerii spitalelor – până pe 2 septembrie.

Printre condițiile de selectare a blocurilor se numără disponibilitatea de a contribui cu minim 20% din valoarea proiectului, posibilitatea tehnică de realizare a intervenției și mai puțin de 10% din apartamente debranșate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.

În același timp, trei spitale republicane și/sau raionale vor fi dotate cu sisteme de panouri fotovoltaice. Capacitatea centralelor electrice va fi de până la 200 kW, iar lucrările vor include proiectarea, instalarea sistemului fotovoltaic și punerea în funcțiune a acestuia.

Pentru a beneficia de suport la instalarea sistemelor fotovoltaice, instituțiile medicale trebuie să aibă un consum anual mediu de minim 150 MWh anual în ultimii trei ani, acoperișuri în stare tehnică bună, rețea electrică internă corespunzătoare, un electrician autorizat. La selectarea instituțiilor beneficiare se va lua în calcul și numărul de paturi pentru care a fost proiectată instituția, numărul total anual de pacienți, repartizarea egală în profil teritorial (Nord, Centru și Sud).

Cu un buget de peste 10 milioane de euro, proiectul de eficiență energetică este parte a programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Programul Uniunii Europene vine să ofere sprijin autorităților publice din Republica Moldova și grupurilor vulnerabile în contextul creșterii prețurilor la gazele naturale. Programul contribuie la reducerea vulnerabilității energetice printr-un program de încurajare a schimbării electrocasnicelor vechi cu unele noi, mai eficiente energetic, susținerea măsurilor de eficiență energetică în clădirile rezidențiale și instalarea panourilor fotovoltaice într-o serie de edificii publice.

Related posts

200 de mii de euro mită: E reținut ex-directorul Centrului pentru Pregătirea Loturilor Naționale

Albasat

Как подготовить детей к холодному сезону, педиатр

Albasat

Игорь Додон: Заблокирую попытку предоставить иностранным гражданам право на покупку земли

Albasat

Leave a Comment