Italia, reprezentată de trupa rock Måneskin, este marea câștigătoare a concursului Eurovision 2021, datorită votului telespectatorilor, care a răsturnat complet, sâmbătă seara, ierarhia rezultată după o primă jurizare venită din partea țărilor participante.
Finala concursului european de muzică, care a ajuns la a 65-a ediție, s-a desfășurat la Rotterdam, cu 3.500 de spectatori, după ce anul trecut competiția a fost anulată din cauza pandemiei.
Italia, cu piesa „Zitti e Buoni”, s-a instalat în fruntea clasamentului, care până atunci era dominat de Franța și Elveția, după ce a primit peste 300 de voturi din partea publicului, cel mai mare punctaj obținut de vreun participant în acest concurs.
Și Islanda, care înainte de a fi anulată ediția de anul trecut era cotată drept favorită la Eurovision, cu o formație de tineri non-conformistă și veselă, a ținut aproape de primele locuri.
Suspansul s-a menținut până în ultima clipă, când televotingul a decis câștigătorul între Italia și Elveția. Italia a acumulat în total 524 de puncte.
Au urmat în ierarhie Franța cu 499 de puncte și Elveția cu 432 de puncte. În top 10 au mai intrat Islanda (378), Ucraina (364), Finlanda (301), Malta (255), Lituania (220), Rusia (204) şi Grecia (170).
Acum, Italia va trebui să găzduiască următoarea ediție Eurovision Song Contest, cea din 2022. Este pentru a treia oară când are câștigători și organizează show-ul următor în această calitate. Precedentele două ediții s-au ținut la Roma și Napoli.
Cine sunt cei patru tineri teribili din Maneskin
Iată cum sună piesa celor patru componenți ai trupei Måneskin, care și-a adjudecat sâmbătă seara trofeul Eurovision 2021:
„Vrem doar să spunem, întregii Europe, întregii lumi: rock ‘n’ roll-ul nu moare niciodată!”, a declarat Damiano David, solistul trupei Maneskin, după ce formația, din care fac parte trei băieți și o fată, a fost anunțată câștigătoare a competiției.
Cei patru au fost colegi în liceu și și-au format trupa în 2016, la Roma, iar în 2017 au ieșit pe locul al doilea la concursul „X Factor” din Italia. Numele formației este un cuvânt în daneză și înseamnă „lumina lunii”. A fost sugerat de basista Victoria De Angelis, care este pe jumătate daneză.
Trupa a câștigat cu aceeași piesă, „Zitti e Buoni”, și festivalul de muzică San Remo 2021, care s-a desfășurat la începutul lui martie. Membrii trupei Mansekin sunt copleșiți de bucurie în timp ce sunt anunțați că au câștigat trofeul Eurovision 2021 Foto: Profimedia
Este prima victorie a Italiei la Eurovision după 1990, când Toto Cutugno câștiga cu piesa „Insieme: 1992”. Competiția europeană nu a mai fost adjudecată de o trupă rock din 2006, când la Atena triumfau finlandezii de la Lordi. Membrii trupei Maneskin sărbătoresc cu șampanie victoria la Eurovision 2021 Foto: Profimedia
Ca o curiozitate, Marea Britanie, reprezentată de James Newman, nu a obținut niciun punct la Eurovision 2021, nici din partea juriilor naționale, nici din partea publicului. Este pentru a doua oară când Regatul Unit termină pe ultimul loc, dar este o premieră să nu obțină niciun punct.
Și o altă premieră: una dintre gazdele show-ului a fost Nikkie de Jager, fiind prima dată în istorie când o persoană transgender a prezentat Eurovisionul. Gazdele Eurovision 2021, ediția Rotterdam, intră pe scenă. În dreapta, Nikkie de Jager, este prima persoană transgender care prezintă într-o astfel de competiție Foto: Profimedia
Reprezentanta Republicii Moldova a ocupat locul 13 în finala Eurovision 2021, cu piesa „Sugar”. Cel mai mare punctaj, 12 puncte, Natalia Gordienko l-a primit din partea Bulgariei și a Rusiei.
În afară de cele 26 de melodii prezentate în concurs, Rotterdam-ul a organizat un show impresionant, cu foști câștigători Eurovision, inclusiv din 1969, care au cântat, într-o feerie de lumini proiectate în noapte, pe acoperișurile unor clădiri înalte din oraș:
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul