„În Moldova nu există partide în sine. Există grupuri de interese. Și aceasta este cea mai mare problemă a țării noastre”. Opinia a fost exprimată de către redactorul-șef al „Экономическое обозрение” („Logos-press”), Dmitrii Calac, în cadrul dezbaterilor publice: „Integrarea europeană în perioada pandemiei: noi oportunități sau stagnare?”, organizate de Agenția de Presă IPN.
„Unde este acum Partidul Liberal-Democrat, care cinci ani la rând a luat toate deciziile în țara asta? Unde este Partidul Democrat? Unde este Partidul Liberal? Politicienii jonglează cu concepții, declarații… Azi spun una, iar mâine fug în alt partid și spun cu totul alta, apoi – într-al treilea și din nou își schimbă retorica. Într-o societate normală un lucru ca acesta este de neconceput”, subliniază redactorul.
Dmitrii Calac consideră că unica soluție în această situație poate fi doar interzicerea partidelor. „Trebuie interzise toate partidele. Măcar pentru o perioadă de cinci ani. Trebuie să desfășurăm alegeri în circumscripții uninominale, să interzicem crearea fracțiunilor parlamentare și lasă ca fiecare deputat să voteze așa cum îi dictează cunoștințele, experiența și conștiința. Numai așa vom scăpa de putregaiul care a nimicit la noi noțiunea de partid”, – a menționat Dmitrii Calac.
În altă ordine de idei, Serghei Manastîrlî, director al Centrului de Analiză, Cercetări și Prognozare Balkan-center, este sigur că, „și dacă vor fi interzise partidele, Moldova nu va scăpa de principala problemă, pentru că vor rămâne grupurile financiare și industriale oligarhice și pro-oligarhice, care cu ajutorul politicienilor vor promova în continuare interesele lor financiare și economice”.
„Instituția partidelor politice din Moldova s-a compromis totalmente și noi urmărim consecințele acestui fenomen deja câteva cicluri electorale la rând”, – afirmă Serghei Manastîrlî. „Consecința principală o constituie prezența nesemnificativă la alegeri. Oamenii pierd interesul pentru procesul electoral, pentru că ei înțeleg că influența asupra procesului de adoptare a deciziilor o exercită nu ei în ziua alegerilor, ci acei care finanțează partidele”.
Alexandr Stahurskii, reprezentant al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, a amintit că, acum aproape un an mă, trei jucători principali de talie mondială au susținut plecarea de la putere din Moldova a lui Vladimir Plahotniuc. „Acum însă ei privesc la tot ce se întâmplă în țara noastră și se întreabă: Cui i-au trebuit oare toate eforturile noastre”, a menționat Alexandr Stahurskii.
Dezbaterile publice „Integrarea europeană în perioada pandemiei: noi oportunități sau stagnare?” au fost organizate în cadrul proiectului „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare”, pe care Agenția de Presă IPN le desfășoară cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.