ALBASAT
Actualitate Societate

Forumul Global Gateway: UE anunță un acord de 12 milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate din Moldova

În cadrul Forumului Global Gateway, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și Președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyer, au oficializat un pachet financiar prin care Comisia Europeană va oferi un grant de investiții în valoare de 12 milioane de euro pentru proiectul BEI Global de reabilitare și modernizare a două secțiuni cheie de linii de cale ferată din Moldova. Cu sprijinul unui împrumut ulterior de 42 de milioane de euro de la BEI Global, infrastructura feroviară modernizată nu numai că va îmbunătăți conectivitatea internă a țării, dar va oferi și o rută de export importantă pentru Ucraina, promovând stabilitatea regională și reziliența economică.

Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va fi un element central al acestui proiect. Acesta asigură o legătură esențială între vestul Ucrainei și porturile cheie de pe Dunăre și Prut, oferind acces la apele internaționale. Conexiunea feroviară îmbunătățită dintre Moldova și Ucraina are ca scop stimularea comerțului și va fi benefică atât pentru exporturile ucrainene, cât și pentru economia moldovenească, îndeosebi în contextul inițiativei „Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina”.

Proiectul va fi implementat de către operatorul feroviar Calea Ferată din Moldova și va viza reabilitarea infrastructurii feroviare pe coridorul de transport feroviar Vălcineț-Ungheni-Chișinău-Căinari din Moldova. Acesta face parte dintr-o reformă generală la nivelul întregii țări, menită să îmbunătățească infrastructura feroviară existentă și să alinieze, pe termen lung, rețeaua feroviară a Moldovei la standardele și practicile UE.

Pe lângă îmbunătățirile imediate aduse infrastructurii feroviare cheie din Moldova, această colaborare este o dovadă a solidarității europene, subliniind angajamentul Uniunii Europene și al băncii sale, BEI, de a sprijini țările vecine în perioade dificile.

Pe lângă îmbunătățirile imediate aduse infrastructurii feroviare cheie din Moldova, proiectul sprijină eforturile Moldovei de a acționa în spiritul solidarității cu țările vecine și de a îmbunătăți traseul crucial al „Culoarelor de Solidaritate”. Proiectul demonstrează, de asemenea, angajamentul UE și al băncii sale, BEI, de a sprijini țările vecine în perioade dificile.

Președintele BEI, Werner Hoyer, a declarat: „Contribuția de 12 milioane de euro pentru infrastructura feroviară din Moldova, care va fi completată de un împrumut BEI, este un semn al parteneriatului și al obiectivelor comune dintre Moldova și Uniunea Europeană. Aceasta va îmbunătăți perspectivele economice ale Moldovei și va sprijini conectivitatea regională cu Ucraina în aceste perioade dificile. Moldova poate conta pe sprijinul financiar și tehnic al băncii UE pentru a-și moderniza infrastructura prin proiecte de calitate.”

Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a menționat „Sunt încântat să constat că inițiativa noastră „Culoarele de Solidaritate” dă rezultate în Moldova. Acest proiect este un exemplu excelent care arată cum eforturile noastre comune duc la rezultate tangibile. Pe măsură ce Moldova devine parte integrantă a circulației bunurilor, oamenilor și serviciilor, modernizarea infrastructurii de transport a țării este imperativă. Prin urmare, mă bucur că această investiție va consolida reziliența infrastructurii feroviare din Moldova, va îmbunătăți conectivitatea Moldovei cu Ucraina și Europa și va aduce beneficii economiei moldovenești. În contextul Planului nostru Economic și de Investiții pentru Parteneriatul Estic, vom continua să modernizăm toate rutele necesare.”

În cadrul Forumului Global Gateway, la semnarea grantului investițional pentru Moldova, Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a declarat: „Suntem recunoscători atât Comisiei Europene, cât și BEI pentru susținerea eforturilor noastre de a dezvolta o rețea feroviară modernă și eficientă în Moldova. Reabilitarea coridorului feroviar nord-sud al țării, care este un proiect de o importanță deosebită în contextul „Culoarelor de Solidaritate”, va aduce beneficii economice pe termen lung pentru întreaga regiune. Proiectul este o parte crucială a eforturilor noastre de a integra pe deplin Moldova în rețeaua feroviară europeană. Ne vom baza în continuare cu încredere pe sprijinul BEI și al UE pentru a atinge acest obiectiv.”

Informații de context

BEI Global este noua direcție specializată a Grupului BEI dedicată sporirii impactului parteneriatelor internaționale și a finanțării pentru dezvoltare în afara granițelor Uniunii Europene. BEI Global este concepută pentru a pune bazele unui parteneriat puternic și focalizat în cadrul inițiativei „Echipa Europa” și ca parte a strategiei UE „Global Gateway”, alături de alte instituții de finanțare pentru dezvoltare și societatea civilă. BEI Global apropie Grupul de oameni, companii și instituții locale prin birourile noastre din întreaga lume.

BEI Global și Moldova: De când și-a stabilit prezența în Moldova în 2007, BEI a direcționat peste 1,19 miliarde de euro către 33 de proiecte, sprijinind obiectivele de politici ale UE în mai multe sectoare, cum ar fi transporturile, energia, IMM-urile, agricultura și infrastructura municipală. Anul 2022 a fost un an fără precedent pentru BEI în Moldova, cu împrumuturi noi semnate cu sectorul public în valoare de 250 de milioane EUR. În 2023, Banca a acordat primul său împrumut corporativ în Moldova – un proiect de 30 de milioane de dolari împreună cu Premier Energy Distribution, operatorul privat al sistemului de distribuție a energiei electrice din Moldova, care vizează îmbunătățirea calității și fiabilității rețelei de energie electrică.

Forumul Global Gateway reunește pentru prima dată un număr de reprezentanți guvernamentali din Uniunea Europeană și din întreaga lume, alături de principalele părți interesate din sectorul privat, societatea civilă, lideri de opinie, instituții financiare și organizații internaționale, pentru a promova investițiile globale în infrastructura transformatoare, atât cea hard, cât și cea soft, în vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU.

Global Gateway este strategia Uniunii Europene de reducere a decalajului în materie de investiții la nivel mondial și de stimulare a conexiunilor inteligente, curate și sigure în sectorul digital, al energiei și al transporturilor și să consolideze sistemele de sănătate, educație și cercetare. Strategia Global Gateway întruchipează o abordare de tip „Echipa Europa”, care reunește Uniunea Europeană, statele membre ale UE și instituțiile europene de finanțare a dezvoltării. Aceasta vizează mobilizarea a până la 300 de miliarde EUR în investiții publice și private între 2021 și 2027, creând conexiuni esențiale, în loc de dependențe, și reducând decalajul global de investiții.

Related posts

Veaceslav Ioniță: 20% din produsele alimentare procurate ajung la coșul de gunoi

AlbasatTV, Nisporeni

Președintele Belarusului și-a trimis la închisoare principalul rival cu două luni înainte de alegeri. Oamenii ies în stradă la Minsk

Albasat

Prețul la motorină se apropie de 28 de lei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment