Portal de știri
Societate

Fosta notară a lui Plahotniuc, extrădată din Belgia, a fost plasată în arest

Olga Bondarciuc, fosta notară a lui Vlad Plahotniuc, a fost extrădată joi seara din Belgia în Republica Moldova. Aceasta este învinuită de fals în acte publice, precum și de declarație mincinoasă, concluzie falsă sau traducere incorectă. După ce a fost audiată de procurori, i-a fost înaintată învinuirea, iar ulterior, Olga Bondarciuc a fost plasată în arest, transmite IPN.

Inspectoratul General al Poliției precizează că Olga Bondarciuc era anunțată în căutare internațională pe canalele Interpol pentru arest și extrădare. Persoana extrădată a fost predată inițiatorului căutării în incinta Aeroportului Internațional Chișinău.

Totodată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale menționează că fostul notar este învinuit de comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic „frauda bancară”. La fel, îi sunt incriminate infracțiuni de fals în acte publice; depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea acțiunilor notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din „frauda bancară”. De asemenea, persoana învinuită ar fi creat artificial probe acuzatoare prin falsificarea unor acte notariale.

În aprilie 2021, la solicitarea procurorilor, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis în privința Olgăi Bondarciuc mandat de arest în absența ei. Prin urmare, după extrădarea persoanei, prezentarea învinuirii și mandatului de arest, aceasta a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile.

Olga Bondarciuc a rămas fără licența de notar, după ce ministrul justiției a semnat pe 14 iulie un ordin în acest sens. Sergiu Litvinenco face trimitere la hotărârea Colegiului disciplinar al notarilor care a constatat mai multe abateri admise de Bondarciuc. „În contextul dezideratului de „asanare” a profesiilor juridice aflate în responsabilitatea Ministerului Justiției, cât și toleranței zero în raport cu comportamentul iresponsabil, anunț despre aplicarea sancțiunii disciplinare sub formă de retragere a licenței notarului Olga Bondarciuc, cu teritoriul de activitate municipiul Chișinău. Astfel, activitatea acestei notare de tristă faimă, încetează, urmare a retragerii licenței, iar organele de autoadministrare urmează în termen restrâns să ridice ștampila și arhiva acesteia”, afirmă ministrul Litvinenco.

Related posts

Отбираются члены коллегий ВСП из числа представителей гражданского общества

Albasat

Diabetici și cardiacii vor avea acces la un nou preparat compensat de săptămâna viitoare

AlbasatTV, Nisporeni

В новом видео Штефан Гацкан просит отозвать обращение из прокуратуры

Albasat

Leave a Comment