Portal de știri
Societate

Foștii președinți și prim-miniștri ar putea rămâne fără protecție de stat, proiect

În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care propune ca de protecție de stat să beneficieze doar președintele țării, șeful legislativului și prim-ministrul pe durata mandatului, lipsindu-i de acest drept pe foștii demnitari care au ocupat funcțiile respective. Autorul proiectului este Lilian Carp, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, care precizează că analizele efectuate nu au stabilit argumente plauzibile ce ar demonstra că foștii demnitari sunt expuși pericolului sub aspectul securității personale sau libertății de acțiune, transmite IPN.

„Modificarea prezentului articol este necesară și oportună întru eficientizarea utilizării banilor publici, în vederea reducerii cheltuielilor publice, cât și pentru a aduce în concordanță prevederile acestuia cu prevederile altor articole din prezenta lege”, precizează Lilian Carp, care este și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Pe durata mandatului președintelui țării, președintelui Parlamentului și prim-ministrului se acordă protecție și membrilor de familie: soț/soție, copii. Șeful statului poate dispune acordarea protecției și altor demnitari sau persoane și/sau membrilor lor de familie la solicitarea scrisă a instituțiilor interesate sau din inițiativă proprie dacă se constată o stare de pericol sau există informații despre organizarea de acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și sănătatea lor.

Beneficiarii de protecție de stat pot refuza protecția sau paza acordată, informând în scris despre refuz, cu excepția timpului pentru care a fost declarată stare de urgență, de asediu sau de război sau în cazul existenței unei stări de pericol, sau dacă există informații despre organizarea de acțiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiune și sănătatea lor.

Related posts

Alte 264 cazuri de infectare cu COVID-19 în Moldova. Bilanțul a ajuns la 42 978

Albasat

700 de euro pentru un permis de conducere. E vizat un angajat al Penitenciarului nr. 5

Albasat

Cercetătorii au dezvoltat o soluție care pulverizată pe haine sau suprafețe poate ține virusul departe până la 90 de zile

Albasat

Leave a Comment