Guvernul Gavrilița urmează să schimbe paradigma în privința înlesnirilor fiscale pentru sectorul HORECA. Premierul califică decizia fostului Executiv de a reduce TVA pentru HORECA la 6% pentru perioada stării de urgență în sănătate publică drept o confuzie ce trebuie rectificată. Deși în perioada când exercita funcția de ministru al finanțelor, Gavrilița a promovat majorarea TVA pentru HORECA, acum premierul spune că pandemia determină autoritățile să-și schimbe abordarea și să susțină acest sector.
Premierul Gavrilița spune că Ministerul Finanțelor va veni cu calculele necesare pentru a stabili o nouă cotă TVA pentru HORECA, astfel încât, în condițiile unor ani pandemici, sectorul să nu falimenteze. Declarațiile șefei Executivului vin după ce, în perioada când era ministru al Finanțelor, a fost dublată cota TVA pentru acest sector de la până la 20%.
„Acum este o altă situație economică decât era atunci. Atunci calculele arătau că sectorul era în creștere, iar politicile de scutiri adoptate de Guvernul precedent nu aduceau rezultate. Acum HORECA este unul dintre cele mai afectate sectoare și trebuie să avem o abordare specială pentru ei. A fost o confuzie cifra de 6% TVA adoptată de Guvernul Chicu și noi intenționăm să schimbăm lucrurile”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul unei ediții speciale de la ProTV Chișinău.
Premierul n-a ezitat să arunce săgeți către Executivul Chicu care n-ar fi venit cu sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii pe perioada pandemiei, multe dintre ele reducându-și drastic activitatea.
„Guvernul anterior n-a venit în susținerea antreprenorilor, nu a acordat șomaj tehnic, nu a garantat creditele pentru întreprinderile mici și mijlocii și mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă. Acum noi trebuie să repornim motoarele economiei, asta înseamnă că toate companiile să poată angaja oameni, să poată vinde produsele, asta presupune și o stimulare a cererii”, a spus Natalia Gavrilița.
Natalia Gavrilița spune că prima acțiune a noului Guvern pentru îmbunătățirea vieții oamenilor va fi majorarea pensiei minime până la 2000 de lei. Premierul recunoaște că, la prima etapă, va fi vorba despre o inechitate între vârstnicii cu pensii mai mici de 2000 de lei și cei cu pensile de puțin peste această sumă. Totuși, odată cu creșterea veniturilor la buget, toate pensile vor fi majorate, dă asigurări Natalia Gavrilița.
„420 de mii de oameni vor primi mai mulți bani după această majorare a pensiei minime. Pentru acest an avem nevoie de 500-600 milioane de lei, iar pe 2022 și în următorii ani între 2-3 miliarde de lei. Această sumă înseamnă o putere mai mare de cumpărare a oamenilor. Îi înțeleg pe cei care au muncit și au o pensie de 2200 de lei, dar în același timp există multă lume necăjită, la sate care are mai puțin de 2000 de lei, este un eșec al statului. Vrem să corectăm o nedreptate pentru acești oameni care nu au ajuns nici la 2000 de lei. Cu timpul vor fi majorate și celelalte pensii”, a mai spus Gavrilița.
Potrivit Nataliei Gavrilița, anul trecut, Guvernul a ratat aproape 8 miliarde de lei din partea structurilor internaționale, bani care se regăsesc în bugetul de stat aprobat în decembrie 2020.