Grecia a demarat lucrările de extindere a zidului de la frontiera cu Turcia, pentru a descuraja trecerea migranților în Europa, transmite Guvernul de la Atena. Încă 26 de kilometri vor fi adăugați celor 9 deja existenți, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, relatează The Guardian.
Zidul, venit și pe fondul relațiilor tensionate dintre cele două țări
Turcia, care găzduiește în jur de 4 milioane de refugiați, majoritatea din Siria, amenință adesea cu redeschiderea rutei migranților din Orientul Mijlociu. În februarie 2020, Ankara a declarat că nu va mai opri migranții să încerce să ajungă în Europa, în încercarea de a pune presiune pe aliații occidentali pentru a sprijini o campanie militară turcă în provincia siriană Idlib.
Drept urmare, zeci de mii de refugiați care trăiau în Turcia au încercat să ajungă, pe uscat și pe mare, în Grecia și Bulgaria în martie, deși exodul a fost curmat de pandemia de coronavirus.
Poliția din Grecia a declarat pentru Associated Press că a început să testeze sirenele mobile de mare putere destinate descurajării migranților în timp ce încercau să treacă din Turcia, iar o rețea de camere de supraveghere îmbunătățită este, de asemenea, planificată să acopere întreaga frontieră greco-turcă de 120 de mile.
Grecia a reuşit să oprească majoritatea trecerilor ilegale de migranţi, în timp ce Uniunea Europeană a trimis în zonă un număr suplimentar de reprezentanţi ai Agenţiei europene pentru frontiere şi paza de coastă (Frontex).