Portal de știri
Societate

Hărțuirea și victimizarea vor fi pedepsite contravențional

Hărțuirea și victimizarea vor fi pedepsite contravențional. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de deputați în prima lectură cu scopul de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării, transmite IPN.

Autorii documentului propun extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional. Totodată, Codul Contravențional ar putea fi completat cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”.

Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane. De menționat că hărțuirea de conotație sexuală rămâne a fi sancționată de Codul Penal.

O altă prevedere a proiectului este completarea Legii cu privire la asigurarea egalității cu un șir de criterii discriminatorii, inclusiv cele referitoare la originea socială, națională, statut social, stare de sănătate, opinii politice sau orice alte opinii. Includerea acestor criterii derivă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Proiectul de lege a fost elaborat în contextul Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și are scopul de a înlătura deficiențele cadrului normativ în acest domeniu.

Related posts

Cursul valutar oficial la 05.11.2021

Albasat

Sistemul medical e mult mai pregătit în caz de al doilea val de pandemie, premier

Albasat

YouTube anunță că reduce calitatea streaming-ului în Europa în contextul pandemiei de coronavirus

Albasat

Leave a Comment