Nisporeni Societate

Hramul oraşuluNisporeni, pe timp de pandemie. Ce au organizat autorităţile.

Hramul oraşului Nisporeni a fost serbat anul acesta în condiţii mai speciale. Administraţia publică locală a decis desfăşurarea slujbelor religioase, dar nu a mai optat pentru alte evenimente, din cauza pericolului de infectare cu COVID-19.

Nisporenenii au putut asista la slujba religioasă în toate bisericile oraşului, unde au fost respectate toate normele şi au sărbătorit cei 402 ani împliniţi. Parohii lăcaşurilor de cult îndeamnă oamenii să fie precauţi, să se roage necontenit şi să înalţe rugăciuni ocrotitorilor acestui oraş.

„Dăm slavă lui Dumnezeu, pentru această zi binecuvântată, pentru că am putut de a săvârşi sfânta liturghie, pentru faptul că ne-am rugat lui Dumnezeu şi sfinţilor voievozi să mijlocească pentru noi, pentru faptul că suntem sănătoşi, pentru faptul că Dumnezeu veghează asupra noastră şi ne ocroteşte.” a menționat Petru Ciobanu, parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din oraşul Nisporeni.

Administraţia locală, prin prezenţa la serviciul divin al primarului oraşului, Grigore Robu, a felicitat toţi cetăţenii şi a mai subliniat importanţa respectării tuturor regulilor, modul deosebit de serbare a hramului, anul acesta, dar şi le-a urat tuturor sănătate, care îşi demonstrază importanţa majoră în aceste timpuri de pandemie.

„Vă felicit şi eu, în numele administraţiei publice, cu sărbătoarea de astăzi. Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt şi sfinţii care potejează oraşul nostru. Astăzi, în situaţie de pandemie, vedem cât este de important elementul spiritual, anume sufletul să fie liniştit şi împăcat. Desigur că sănătatea este mai importantă decât toate. ” a spus Grigore Robu, primarul oraşului Nisporeni.

Prima atestare documentară a localității Nisporeni este reflectată în cartea de hotar semnată de domnitorul Moldovei Gaspar Vodă la 4 ianuarie 1618.

Conform datelor unei numărări din secolului al XVIII-lea, în Nisporeni erau 73 de case și bordeie. În noiembrie 1819, în satul țarist pe atunci, este sfințită noua biserică a localității, cu hramul Sf. Voievozi Mihail şi Gavriil, care şi este hramul oraşului actual, sărbătorit în fiecare an, la data de 21 noiembrie. De-a lungul timpului, trecând prin multe calamităţi naturale, dar ocrotit de ocrotitorii spirituali, oraşul a stat ca o stâncă, înfruntând orice pericol. S-a dezvoltat încet, a suferit perioade de stagnare, apoi iar înflorire, iar acum acesta merge încet, da convins, spre noi orizonturi de dezvoltare şi prosperare.

Related posts

Guvernul din Franța pregăteşte reguli anti-Covid până la sosirea vaccinului: „Va trebui să trăim cu virusul mult timp”

Albasat

S-a stins din viață ex-ministrul Leonid Bujor

Albasat

Agricultorii au ieșit la protest

Albasat

Leave a Comment