„Eu cred că voi trebuie să spuneți mulțumesc, și noi toți, că avem acest Guvern și nu Guvernul Maiei Sandu”. Este mesajul adresat de președintele Igor Dodon agricultorilor care fac proteste. Potrivit lui, anul trecut, când agricultorii au fost afectați de grindină, executivul de atunci nici nu se interesa de ei, iar acum acești politicieni îi folosesc pe agricultori pentru a destabiliza situația. Or, spune șeful statului, în cazul unei crize politice, producătorii agricultori nu vor primi nici banii alocați acum de Guvern, transmite IPN.
În cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, Igor Dodon a declarat că agricultorii protestatari au avut mai multe întrevederi cu premierul, dar și pe platforma parlamentară, iar decizia finală este să fie alocate subvenții pentru agricultori de la 1 500 de lei pentru un hectar afectat.
Președintele afirmă că bani în buget pentru alocații de 3000 de lei per hectar, așa cum cer agricultorii, nu sunt. Potrivit lui, cei care le promit agricultorilor acești bani și îi scot din stradă trebuie să le explice de unde vor lua acești bani – din pensii, salarii, drumuri etc.
„Am văzut că unii din agricultori insistă și vor să protesteze, să blocheze străzile, cer demisia Guvernului. Apropo, mă sună foarte mulți agricutlrori din diferite raioane și îmi scriu: „Domnule Dodon, de ce vă dați șantajați de unii agricultori care vor să facă politică”. Eu nu vreau să împart agricultorii că fac politică sau nu fac, la toți agricultorii li-i greu. Însă, blocarea străzilor înseamnă destabilizare și blocarea activității altor agenți economici, care nu vor putea să-și desfășoare activitatea normal. Respectiv, plătesc mai puțini bani la buget, iar ca urmare sunt mai puțini bani pentru a vă da vouă subvenții”, a declarat Igor Dodon.
Potrivit lui, unii dintre agricultori, care insistă pe căderea Guvernului, poate nu-și dau seama ce înseamnă acest lucru, dar cei care îi utilizează, își doresc criză politică. Președintele susține că, de fapt, „criza politică ar înseamna că agricultorii nu vor putea beneficia nici de acei 1 500 de lei, nici de suportul de la Federația Rusă, nici de la americani, nici de la europeni”. Or, „căderea Guvernului înseamă și câteva luni de instabilitate politică în plină criză”.