Președintele Igor Dodon consideră că un Regulament care ar permite agricultorilor să aibă acces la apele subterane, așa cum au acces în toată lumea”, ar trebui aprobat cât mai curând. Asta, chiar dacă ecologiștii și circa 80 de ONG-uri, bat alarma în privința pericolelor pe care acest proces îl poartă: degradarea solurilor și lipsirea localităților de apă potabilă, transmite IPN.
În cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, șeful statului a menționat că problema numărul unu în agricultură pentru următorii ani va fi lipsa irigării. Respectiva problemă a apărut încă pe timpul sovietic, când s-au investit miliarde de ruble în sistemul de irigare din Moldova. „Noi, dacă nu facem irigare, agricultura din Republica Moldova nu are viitor”.
Problema poate fi rezolvată, în opinia lui Igor Dodon: temporar sau sistemic. Totuși, pentru a rezolva problema sistemic este nevoie de investiții de zeci de miliarde de lei. Însă, până însă se găsesc acești bani, a fost luată decizia de a oferi acces pentru irigarea terenurilor agricole din lacuri și râuri, chiar dacă sunt private. „Știți cum era până în aprilie, dacă stăpânul iazului a pus gard, nimeni nu are dreptul. Acum persoana e obligată să dea acces la sursa de apă pentru irigare, dar tot nu ajunge”, a spus el.
Soluția temporară la această etapă, în opinia președintelui, este accesul la apele subterane. El se întreabă, de ce acest lucru în România sau Ucraina se poate, dar în Moldova nu? Oricum, consideră președintele, nu toți o să utilizeze acele ape pentru că e scump să faci o fântână arteziană, apoi apa nu e tot timpul de calitate, fiind necesară instalarea unui filtru care, la fel, e scump. Igor Dodon consideră că o să-și permită acest tip de irigare pentru agricultură doar proprietarii terenurilor de culturi cu valoare adăugată sporită, cum ar fi livezile sau terenurile cu legume.
Circa 80 de ONG-uri au emis o declarație prin care își exprimă îngrijorare față de o inițiativă a președintelui Igor Dodon prin care cere permiterea irigării viilor și livezilor cu ape din subteran. Activiștii consideră că acest lucru va afecta calitatea solului irigat, dar și vor scădea drastic apele subterane. ONG-iștii propun reabilitarea surselor de apă de la suprafață în acest scop.