Rezultatele pre-vetting-ului sunt destul de modeste, întrucât doar 20% din cei care aplică la concurs promovează evaluarea. O spune directorul Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă, potrivit căruia rata redusă de promovabilitate denotă aplicarea unor criterii foarte dure de integritate. Potrivit juristului, pentru ca actualul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) să fie complet reprezentativ mai este necesară prezența judecătorilor care vor reprezenta Curțile de Apel și Curtea Supremă de Justiție și a încă trei membri ai societății civile, notează IPN.
Potrivit directorului Centrului de Resurse Juridice, curățarea CSM-ului prin intermediul comisiei pre-vetting are menirea de a contribui la curățarea întregului sistem și de a restabili încrederea cetățenilor în justiția din Republica Moldova.
„Rezultatele pre-vetting-ului sunt modeste. Doar două din zece persoane care se înscriu la concurs promovează. În cazul CSM au fost 28 de candidați judecători, dintre care evaluarea a fost promovată doar de cinci. În cazul candidaților non-judecători, s-au înscris 12 la concurs și au fost aleși doar trei. Aceste rezultate vorbesc despre niște rigori foarte înalte de integritate. Noi, în calitate de reprezentanți ai societății civile vedem aceste rezultate ca pe un lucru pozitiv, mai bine lucrurile să meargă mai lent, dar calitativ, astfel încât persoanele care au trecut evaluarea să se bucure de toată autoritatea în fața colegilor și publicului. Iar astfel să restabilim și încrederea în justiție, care de ani buni nu se ridică mai sus de 20%”, a spus Ilie Chirtoacă în cadrul emisiunii „Spațiu Public” de la Radio Moldova.
Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Până în prezent, Parlamentul a desemnat trei din cei șase membri din rândul non-judecătorilor. Totodată, Adunarea Generală a Judecătorilor a ales patru membri CSM din șase. Împreună cu Nina Cernat, membră a CSM din componența precedentă, astăzi, în Consiliu activează opt membri.
„CSM-ul este funcțional, dar dacă este reprezentativ sau nu, e o altă întrebare. În CSM trebuie să intre toți reprezentanții sistemului. În Republica Moldova avem trei tipuri de instanțe: judecătorii, Curți de Apel, Curtea Supremă de Justiție. În CSM trebuie să fie reprezentanții tuturor acestor instanțe. În prezent, noii membri numiți în acest for sunt reprezentanții judecătoriilor, deoarece reprezentanți ai Curților de Apel și Curții Supreme nu au trecut testul de pre-vetting. Acum urmează să fie inițiat un nou concurs ca să fie suplinite aceste vacanțe. Ne dorim să avem un CSM funcțional și reprezentativ. Mai e necesar să fie acolo trei reprezentanți ai societății civile și doi reprezentanți ai judecătorilor de carieră, unul de la Curtea de Apel și unul de la Curtea Supremă, astfel încât interesele breslei să fie reprezentate pe deplin. La moment, sunt opt membri ai CSM, dar unul este din componența veche”, a mai spus directorul Centrului de Resurse Juridice.
În prezent, comisia pre-vetting evaluează candidații pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Deocamdată, doar doi candidați la funcția de membru CSP au promovat evaluarea, iar alți opt candidați sunt în așteptarea deciziei Comisiei.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul